Co znajdziesz w artykule?
Międzynarodowe ceny cukru spadły w grudniu – wynika ze styczniowego raportu FAO. Dane pokazują, że wskaźnik światowych cen cukru FAO wyniósł w grudniu 120,0 punktów co stanowi spadek o 6,4 punktu (5,1 procent) w porównaniu z listopadem.
Na świecie cukier jest o ponad 10% tańszy niż rok temu
Od początku 2024 roku wskaźnik cen cukru FAO obniżył się o 10,6 procent.
Indeks cen cukru FAO (wykres)
Spadek światowych cen cukru był spowodowany większą niż oczekiwaną produkcją cukru w Brazylii w drugiej połowie listopada i osłabieniem reala brazylijskiego w stosunku do dolara amerykańskiego. Ponadto poprawa perspektyw na zebranie plonów trzciny cukrowej od kwietnia 2025 r. w Brazylii oraz trwający sezon miażdżenia w Indiach i Tajlandii, gdzie młyny są w pełni sprawne, przyczyniła się również do spadku światowych cen cukru.
Uśredniony dla całego 2024 roku wskaźnik cen cukru spadł o 13,2 procent w skali roku
Dla całego 2024 r. wskaźnik cen cukru FAO wyniósł średnio 125,8 pkt., co oznacza spadek o 19,2 pkt. (13,2 proc.) w porównaniu z 2023 r., głównie odzwierciedlając rekordowo wysoki eksport z Brazylii w ciągu roku i pozytywne prognozy globalnej podaży na sezon 2024/25.
W Polsce ceny cukru spadły o ponad 40% w skali roku
Dane MRiRW pokazują, że krajowe zakupu cukru konfekcjonowanego (detal) systematycznie spadają od stycznia tego roku. Jeszcze w grudniu 2023 cena średnia cukru sięgała 3807 zł/t, podczas gdy w listopadzie (tyle obejmują dane) już tylko 2113 zł/t. Oznacza to spadek o 44 procent od początku 2024 roku (do listopada) i 42% w skali 12 miesięcy.
Dla porównania, światowe ceny cukru spadły o 11 procent w 2024 roku i 22 procent w skali 12 miesięcy (od listopada 2023 do listopada 2024).
Średnie miesięczne ceny cukru konfekcjonowanego (1 kg) w Polsce (wykres)
Źródło: FAO, MRiRW