Co znajdziesz w artykule?
Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że wskaźnik międzynarodowych cen olejów roślinnych FAO wyniósł średnio 158,0 pkt w kwietniu, co stanowi spadek o 3,7 punktu (-2,3 procent) w porównaniu z poprzednim miesiącem.
Globalne ceny olejów roślinnych były w kwietniu średnio o 1/5 wyższe niż przed rokiem
Kwietniowy poziom wskaźnika FAO był o 20,7 procent wyższy w porównaniu z wartością z kwietnia 2024 roku. O kwietniowym spadku indeksu zdecydowały dużo niższe ceny oleju palmowego, co przeważyło nad wzrostem cen oleju sojowego i rzepakowego przy stabilnych cenach oleju słonecznikowego.
Po dwóch miesiącach wzrostów międzynarodowe ceny oleju palmowego wyraźnie spadły w kwietniu, w dużej mierze przez stopniowe ożywienie globalnych dostaw eksportowych z powodu sezonowo wyższej produkcji w głównych krajach produkujących w Azji Południowo-Wschodniej.
Natomiast światowe ceny oleju sojowego i rzepakowego nadal rosły, co ogólnie odzwierciedlało odpowiednio stale silny globalny popyt importowy i zacieśnianie podaży, gdy sezon 2024/25 zbliża się do końca.
Tymczasem międzynarodowe ceny oleju słonecznikowego wahały się w wąskim przedziale w kwietniu, ale pozostawały znacznie powyżej poziomów z poprzedniego roku, z powodu kurczących się dostaw z regionu Morza Czarnego.
Indeks cen olejów roślinnych FAO – wykres
Cena oleju rzepakowego rafinowanego w Polsce w ujęciu miesięcznym – wykres
W Polsce cena średnia oleju rzepakowego wzrosła w kwietniu do poziomu najwyższego od października 2023 r.
Dane MRiRW pokazują, że krajowe ceny oleju rzepakowego rafinowanego odbiły w górę w lutym po dwóch miesiącach lekkich spadków. W marcu wzrost cen nabrał tempa, a krajowa średnia miesięczna cena tego oleju wzrosła w do 5.165 zł/t. W kwietniu (dane za 3 tygodnie) cena średnia tego oleju wzrosła minimalnie – do 5174 zł/t i była o 10,5 procent wyższa niż rok wcześniej (4557 zł/t). W kwietniu miesięczna średnia cena oleju rafinowanego była najwyższa od października 2023 roku.
Źródło: FAO, MRIRW