środa, 20 października, 2021
spot_img

Solidne podwyżki na rynku wołowiny?

-REKLAMA-spot_img
-REKLAMA-spot_img

Choć w ostatnich tygodniach zauważalne są wzrosty proponowanych stawek w skupach to aktualna sytuacja na rynku skupu żywca wołowego nie napawa optymizmem. Ceny skupu żywca wołowego są nadal zbyt niskie a produkcja przestaje być opłacalna, co zmusza hodowców do porzucenia pracy. Panująca w kraju susza dołożyła swoją cegiełkę. Kukurydza jest najbardziej zagrożona brakiem opadów, jej kolby są malutkie i wszystko wskazuje, że plony w tym roku będą na niskim poziomie. Przełoży się to na małą zawartość białka i mniejszą ilość paszy dla zwierząt co w rezultacie zwiększy koszty prowadzenia gospodarstwa.

Ceny na rynku krajowym

 W ostatnim tygodniu sierpnia żadna z rozpatrywanych klas bydła przez ZSRiR nie odnotowała spadku. Najwięcej zyskały byczki<24 miesięczne Kilogram wagi żywej najstarszych byków kosztował 6,96 zł/netto względem 6,86 zł/netto w skali rozpatrywanego tygodnia. Najmłodsze byki 8-12 msc podrożały o 0,8% i wyceniane były na 6,65 zł/wagi żywej o 6 gr więcej niż w ubiegłym tygodniu. Byki 12-24 miesięczne zaliczyły wzrost 0,3% i wyceniane były na 6,95 zł/wagi żywej. Cena krów uległa 0,5% zmianie i wynosiła 4,98zł/ wagi żywej. Cena jałówek również poszła górę i wynosiła 6,56 zł/wagi żywej.

Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 12,3-13,05 zł/kg, jałówek: 12,6 zł /kg a krów: 4,98 zł/kg.


* – jest to cena netto (bez VAT) zapłacona dostawcom bydła za dostarczony do rzeźni pełnowartościowy żywiec wołowy na bazie franco zakład. Cena ta zawiera również wszelkie dodatkowe płatności (premie, nagrody itp.) niezależnie od okresu w jakim zostały wypłacone.
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane w Polsce (średnia ważona) w latach 2011-2015: bydło ogółem – 0,518 (było 0,507); byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540); krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530), mpc – masa poubojowa ciepła, mps – masa poubojowa schłodzona,
*** z uwagi na ustawowy obowiązek nie identyfikowalności danych, ceny nie podano Źródło: Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rolniczej (ZSRIR – MRiRW)

Maria Chmal
źródło: gov.pl

-REKLAMA-spot_imgspot_img
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Śledź nas

23,796FaniLubię
592ObserwującyObserwuj
8,780SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x