Co znajdziesz w artykule?
Sama praca nad projektem ustawy spowodowała, że cena żywca wołowego spadła o ok. 5%. Podejmowanie takich działań jest szkodą dla całego rolnictwa.
Tymi słowami prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Jacek Zarzecki-podsumował sytuację jaka obecnie panuje w Polsce podczas przeprowadzonego przez nas wywiadu.
Sukces budowany przez lata może runąć z dnia na dzień. Projekt ustawy o ochronie zwierząt boleśnie uderza w krajowe rolnictwo, rodząc nieufność wobec polskiego rządu. Czy politycy zapomnieli, że to główna gałąż gospodarki przynosząca dochody do budżetu państwa?
Działania podejmowane ze strony rządu są strzałem w kolano
Rynek mięsa halal to najszybciej rosnący rynek mięsa na świecie, wart dziś 1,8 biliona dolarów, który według szacunków analityków, w 2027 r. ma osiągnąć wartość 2,1 biliona dolarów. Od wielu lat polscy hodowcy pracowali nad pozyskiwaniem odbiorców krajowego mięsa wołowego i udało im się to. Jakość i cena mięsa stały się konkurencyjne na rynku a nasz kraj został liderem wołowym w UE. Niestety wkrótce może się to zmienić.
Skutki ekonomiczne wprowadzenia zakazu będą znaczące
Sam zakaz eksportu mięsa pozyskiwanego w uboju rytualnym to tylko szczyt góry lodowej. Straty obejmują wiele płaszczyzn między innymi likwidacja tysięcy miejsc pracy, utrata przychodu z podatków – miliardów złotych czy utrata rynków eksportowych dla polskich firm, które zostaną przejęte przez Francję czy Niemcy. To zamach na polskie rolnictwo, do którego za wszelką cenę nie można dopuścić.
Rynek wołowiny w 2 tygodniu września
W drugim tygodniu września br. za bydło rzeźne klasy R3 średnio w UE płacono 351,55 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej wobec 351,27 EUR/100 kg tydzień wcześniej i o około 1% mniej niż przed miesiącem oraz rokiem. Cena tego żywca w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 303,43 EUR/100 kg i była najniższa wśród liczących się producentów wołowiny w UE.
Cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych z młodych buhajków do 2 lat wyniosła 12,95 zł/kg wobec 12,98 zł/kg w poprzednim notowaniu. Jednocześnie ćwierci wołowe były o 2% droższe niż przed miesiącem oraz o 4% droższe niż w analogicznym tygodniu 2019 r
A jak kształtowały się ceny na rynku krajowym?
W drugim tygodniu września wyraźny spadek cen objął wszystkie kategorie bydła z wyjątkiem krów. Średnia cena zakupu żywca wołowego w dniach 7–13.09.2020 r. ukształtowała się na poziomie 6,25 zł/kg. Była ona o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem, ale o 5% wyższa niż przed rokiem.
Najbardziej potaniały najmłodsze byczki 8-12 miesięczne. Kilogram wagi żywej najstarszych byków kosztował 6,72 zł względem 6,99 zł z zeszłego tygodnia. Byki 12-24 miesięczne potaniały o 1,4% i wyceniane były na 6,87 zł o 10 gr mniej niż w ubiegłym tygodniu. Najstarsze byki odnotowały spadek cen rzędu 1,9 % . W skupie za w.ż otrzymać było można 6,83 zł.
Cena krów zmniejszyła utrzymała się na podobnym poziomie co w minionym raporcie i wynosiła 4,97zł/ wagi żywej. Jałówki natomiast potaniały o 0,4%. Cena za kilogram w.ż wynosiła 6,59 zł o 3 gr mniej minionym tygodniu.
Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 12,47-12,88 zł/kg, jałówek: 12,72 zł /kg a krów: 10,23 zł/kg.
CENA ZAKUPU* | CENA ZAKUPU* | |||||||||
Kategoria bydła | wg w.ż.* [zł/kg] | dla mpc** [zł/tonę] | dla mps** [zł/tonę] | Zmiana ceny [%] | Kategoria bydła | wg w.ż.* [zł/kg] | dla mpc** [zł/tonę] | dla mps** [zł/tonę] | ||
13.09.2020 | 13.09.2020 | 13.09.2020 | tyg. | miesięczna | roczna | 13.09.2020 | 13.09.2020 | 13.09.2020 | ||
Bydło ogółem | 6,25 | 12 072 | 12 313 | -1,0 | -1,0 | 5,0 | Bydło ogółem | 6,25 | 12 072 | 12 313 |
bydło 8-12 m-cy (Z) | 6,72 | 12 473 | 12 722 | -3,9 | -0,7 | 11,9 | bydło 8-12 m-cy (Z) | 6,72 | 12 473 | 12 722 |
byki 12-24 m-ce (A) | 6,87 | 12 880 | 13 138 | -1,4 | -0,5 | 8,1 | byki 12-24 m-ce (A) | 6,87 | 12 880 | 13 138 |
byki > 24 m-cy (B) | 6,83 | 12 816 | 13 072 | -1,9 | -1,3 | 10,3 | byki > 24 m-cy (B) | 6,83 | 12 816 | 13 072 |
wolce > 12 m-cy (C) | — | — | — | — | — | — | wolce > 12 m-cy (C) | — | — | — |
krowy (D) | 4,98 | 10 232 | 10 436 | 0,3 | 0,6 | 3,3 | krowy (D) | 4,98 | 10 232 | 10 436 |
jałówki > 12 m-cy (E) | 6,59 | 12 720 | 12 974 | -0,4 | 0,6 | 1,4 | jałówki > 12 m-cy (E) | 6,59 | 12 720 | 12 974 |
* – jest to cena netto (bez VAT) zapłacona dostawcom bydła za dostarczony do rzeźni pełnowartościowy żywiec wołowy na bazie franco zakład. Cena ta zawiera również wszelkie dodatkowe płatności (premie, nagrody itp.) niezależnie od okresu w jakim zostały wypłacone.
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane w Polsce (średnia ważona) w latach 2011-2015: bydło ogółem – 0,518 (było 0,507); byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540); krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530), mpc – masa poubojowa ciepła, mps – masa poubojowa schłodzona,
*** z uwagi na ustawowy obowiązek nie identyfikowalności danych, ceny nie podano Źródło: Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rolniczej (ZSRIR – MRiRW)
To wyjątkowo ciężki rok w branży rolniczej. Zakłady dotknięte COVID-19 nadal odczuwają skutki zamknięcia kanału HoReCa a dodatkowo muszą się zmierzyć z wyjątkowo twardym orzechem jakim jest ustawa o ochronie zwierząt. Nadzieja pozostaje w zawetowaniu tego niszczącego polskiego rolnictwa projektu.
Maria Chmal
źródło: gov.pl