piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Rynek wołowiny. Wyższe ceny w skupach to zasługa wzmożonego eksportu

spot_img

Rok 2020 był nie do przewidzenia. Pierwsze pół roku przyniosło stagnację spowodowaną sytuacją pandemiczną na świecie lecz w drugim półroczu obserwowaliśmy regularne podwyżki w punktach skupu a była to zasługa wzmożonego popytu z innych krajów. Co obserwujemy teraz? Widoczna jest kontynuacja zainteresowania polską wołowiną ze strony naszych głównych odbiorców – Izrael czy Wielka Brytania, dzięki czemu ceny w skupach są coraz wyższe i mamy nadzieję, że dobra passa zostanie z nami na dłużej.

Początek roku w krajowych skupach

W dniach 21.12.2020 r. – 3.01.2021 r.  cena zakupu żywca wołowego uległa zmianie. Skupowano go po 6,57 zł/kg, o 2% więcej niż w poprzednim notowaniu. Cena bydła była o 3% wyższa niż na początku grudnia 2020 r. oraz o 4% wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem.

Najmłodsze byczki 8-12 miesięczne były znacznie droższe. W raporcie kilogram wagi żywej kosztował 6,99 złz zeszłego tygodnia. Cena ta jest wyższa o 6,4% w stosunku do poprzedniego notowania  i o 8,6% wyższa niż rok temu.

Byki 12-24 miesięczne utrzymały się na wyższym poziomie niż ostatnio. Wyceniane były na 7,43 zł/kg, o 1,7% drożej w porównaniu do ostatniego notowania. W porównaniu do analogicznego okresu 2019 ich cena jest wyższa o 10,9%.

Najstarsze byki <24 msc nie odstawały w grupie i podrożały o 1,8%.. W skupie za w.ż otrzymać było można 7,35 zł. Rok temu cena ta była niższa o 9%.

Cena krów nie zmiata z nóg jednak 0,4% więcej niż w ostatnim raporcie.

Jałówki w rozpatrywanym okresie podrożały o 2,1%. Cena za kilogram w.ż wynosiła 6,91  zł/kg.

Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 12,94-13,80 zł/kgjałówek: 13,35 zł/kg a krów: 10,30 zł/kg.

* – jest to cena netto (bez VAT) zapłacona dostawcom bydła za dostarczony do rzeźni pełnowartościowy żywiec wołowy na bazie franco zakład. Cena ta zawiera również wszelkie dodatkowe płatności (premie, nagrody itp.) niezależnie od okresu w jakim zostały wypłacone.
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane w Polsce (średnia ważona) w latach 2011-2015: bydło ogółem – 0,518 (było 0,507); byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540); krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530), mpc – masa poubojowa ciepła, mps – masa poubojowa schłodzona, 
*** z uwagi na ustawowy obowiązek nie identyfikowalności danych, ceny nie podano Źródło: Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rolniczej (ZSRIR – MRiRW) 
 
            

źródło: gov.pl

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x