W ostatnim tygodniu października nadal mieliśmy do czynienia z brakiem stabilności na rynku wołowiny. Do czynienia mieliśmy z niewielkimi podwyżkami jednak szala przechylała się na stronę obniżek.
Jak kształtowały się ceny na rynku krajowym?
W dniach 26–01.11.2020 cena zakupu żywca wołowego uległa minimalnej zmianie i skupowano go po 6,23 zł/kg. Była ona o 1,5% niższa niż przed miesiącem, jednak o 4% wyższa niż przed rokiem.
W połowie października br. zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat średnio po 13,14 zł/kg wobec 13,19 zł/kg tydzień wcześniej. Cena tego asortymentu była o 5 gr/kg niższa niż tydzień wcześniej i o 2 gr/kg niższa niż przed miesiącem, ale o 5% wyższa niż przed rokiem.
Najmłodsze byczki 8-12 miesięczne utrzymały wyraźnie potaniały. Kilogram wagi żywej kosztował 6,49 względem 6,62 zł z zeszłego tygodnia. Cena ta jest wyższa o 8,6% w stosunku do minionego miesiąca i o 1,3% wyższa niż rok temu.
Byki 12-24 miesięczne lekko podrożały. Wyceniane były na 6,99 zł/kg względem 6,91 zł. W porównaniu do analogicznego okresu 2019 ich cena jest wyższa o 6,6%.
Najstarsze byki <24 msc kolejny tydzień z rzędu notowały delikatny wzrost. W skupie za w.ż otrzymać było można 6,96 zł, o 9 gr więcej niż w minionym raporcie
Cena krów po zeszłotygodniowym odbiciu znów uległa obniżce cen. W skupie za kilogram wagi żywej zyskać było można 5 zł/kg, o 3 gr mniej niż w ostatnim raporcie.
Jałówki znacznie potaniały. W ich przypadku tempo spadku w skali tygodnia wyniosło 1,3%. Cena za kilogram w.ż wynosiła 6, 59 zł/kg o 9 gr mniej.
Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 12,04-13,12 zł/kg, jałówek: 12,73 zł/kg a krów: 10,26 zł/kg.
* – jest to cena netto (bez VAT) zapłacona dostawcom bydła za dostarczony do rzeźni pełnowartościowy żywiec wołowy na bazie franco zakład. Cena ta zawiera również wszelkie dodatkowe płatności (premie, nagrody itp.) niezależnie od okresu w jakim zostały wypłacone.
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane w Polsce (średnia ważona) w latach 2011-2015: bydło ogółem – 0,518 (było 0,507); byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540); krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530), mpc – masa poubojowa ciepła, mps – masa poubojowa schłodzona,
*** z uwagi na ustawowy obowiązek nie identyfikowalności danych, ceny nie podano Źródło: Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rolniczej (ZSRIR – MRiRW)
Maria Chmal
źródło: gov.pl
Foto: Pixabay