piątek, 13 grudnia, 2024

Rynek wołowiny. Byki droższe nawet o 9% w porównaniu do 2020

spot_img

Kolejny tydzień charakteryzował się dalszym wzrostem cen w skupach wołowiny. W porównaniu do zeszłego tygodnia wzrost cen ogółem nie jest znaczny bo zaledwie 0,5% jednak w rozbiciu na poszczególne kategorie bydła podwyżka wynosi 2,3%. Wszystko wskazuję na utrzymanie się tego trendu w najbliższych tygodniach.

Jakie ceny widnieją w krajowych skupach?

W dniach 4–10.01.2021 r cena zakupu żywca wołowego uległa zmianie. Skupowano go po 6,60 zł/kg, o 0,5% więcej niż w poprzednim notowaniu. Cena bydła była o 2% wyższa niż na początku grudnia 2020 r. oraz o 5% wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem.

Najmłodsze byczki 8-12 kontynuowały trend wzrostowy cen z zeszłego tygodnia. W raporcie kilogram wagi żywej kosztował 7,12 względem 6,99  z zeszłego tygodnia. Cena ta jest wyższa o 1,9% w stosunku do poprzedniego notowania  i o 4,4% wyższa niż rok temu.

Byki 12-24 miesięczne notowały delikatny spadek cenWyceniane były na 7,37 względem 7,43 zł/kg z zeszłego tygodnia. Mimo to w porównaniu do analogicznego okresu 2019 ich cena jest wyższa o 7,7%.

Najstarsze byki <24 msc utrzymały podobny poziom cen co w ubiegłym raporcie.. W skupie za w.ż otrzymać było można 7,38 zł. Rok temu cena ta była niższa o 9,7%.

Cena krów stabilnie pnie się w górę. Za kilogram wagi żywej można było uzyskać 5,13 zł, o 2,3% więcej niż w zeszłym tygodniu. Jednocześnie wartość ta była wyższa o 5% w porównaniu do zeszłego miesiąca i o 3,9% wyższa niż rok temu.

Jałówki w rozpatrywanym okresie podrożały o 0,8%. Cena za kilogram w.ż wynosiła 6,97  zł/kg. Rok temu ich wartość była niższa o 3,2%.

Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 13,20-13,84 zł/kgjałówek: 13,46 zł/kg a krów: 10,54 zł/kg.

* – jest to cena netto (bez VAT) zapłacona dostawcom bydła za dostarczony do rzeźni pełnowartościowy żywiec wołowy na bazie franco zakład. Cena ta zawiera również wszelkie dodatkowe płatności (premie, nagrody itp.) niezależnie od okresu w jakim zostały wypłacone.
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane w Polsce (średnia ważona) w latach 2011-2015: bydło ogółem – 0,518 (było 0,507); byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540); krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530), mpc – masa poubojowa ciepła, mps – masa poubojowa schłodzona, 
*** z uwagi na ustawowy obowiązek nie identyfikowalności danych, ceny nie podano Źródło: Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rolniczej (ZSRIR – MRiRW) 
 
            

źródło: gov.pl

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x