Dramat, który obecnie odgrywa się na rynku trzody chlewnej z każdym dniem pogłębia się. Ceny poniżej opłacalności produkcji, opóźnienia w odstawkach, ASF oraz napływ niemieckiej wieprzowiny do Polski to piekielne czynniki z którymi muszą mierzyć się hodowcy. POLPIG alarmuje: Rynek żywca wieprzowego jest bliski załamania. Ceny skupu oferowane krajowym producentom świń poniżej 4 zł/kg żywca nie pokrywają kosztów produkcji.
Jakie ceny figurowały na rynku trzody w 2 tygodniu listopada?
Polska
W drugim tygodniu listopada br. na rynku krajowym odnotowano dalszy spadek cen żywca wieprzowego. W dniach 09-15.11.2020 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW poinformowały, że żywiec wieprzowy kosztował przeciętnie po 4,22 zł/kg, o 17 gr mniej niż w ubiegłym raporcie. Cena tego żywca była o 5% niższa niż przed miesiącem oraz o 27% niższa niż przed rokiem.
UE
W dniach 09–15.11.2020 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 137,01 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, względem 139,20 EUR.
Największy tygodniowy spadek cen odnotowano znowu w Holandii (o 5,2%), a największy wzrost – na Słowenii (o 3,8%). W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 123,35 EUR/100 kg względem 126,82 EUR/100 kg z zeszłego tygodnia.
W rozpatrywanym tygodniu listopada br. cena sprzedaży półtusz wieprzowych nie uległa zmianie i wynosiła 6,35 zł/kg,o 2% mniej niż tydzień wcześniej. Cena półtusz była o 3% niższa niż przed miesiącem i o 25% niższa niż przed rokiem.
Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )
Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).
Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]- masa poubojowa ciepła.
Tab. 4 Średnie tygodniowe krajowe ceny prosiąt uzyskane w transakcjach targowiskowych.
Maria Chmal
źródło:Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW
kowr.gov.pl
kzp-ptch.pl