W kraju na koniec 2020 r. odnotowano spadek pogłowia krów mlecznych o 1,8% w porównaniu z rokiem 2019. Natomiast rok 2020 zakończył się 2,2% wzrostem skupu mleka. W styczniu bieżącego roku skup wyniósł 1016 mln l i był o 0,4% wyższy niż w styczniu 2020 r. oraz o 9,1% wyższy niż w grudniu 2020 r. Średnia cena mleka w ubiegłym roku wynosiła 30,6 EUR i była o 2% wyższa niż w roku 2019. W styczniu 2021 r. średnia cena mleka ukształtowała się na poziomie 33,1 EUR i była o 2,3% niższa niż w poprzednim miesiącu, ale o 8,9% wyższa niż w styczniu 2020 r. – bierze fakty pod lupę Dorota Śmigielska, analityk rynku mleka. Nagłe zmiany zdaniem ekspert wynikają z nagłego wzrostu pasz, który odnotowywany jest od kilku miesięcy, dotyczy to głównie śruty sojowej, poekstrakcyjnej śruty rzepakowej oraz zbóż.
Ceny na krajowym rynku
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 21.02 – 28.03.2021 r. masło w blokach zbywano przeciętnie po 17,31 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim notowaniu. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 18,23 zł/kg , o 3,5 % drożej niż w ubiegłym tygodniu.
Cena zbytu OMP (odtłuszczone mleko w proszku) wyniosła 10,39 zł/kg i była o 2% niższa w porównaniu do zeszłego raportu. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 12,96 zł/kg, o 2,5% mniej niż w ostatnim tygodniu.
Obecnie mamy do czynienia ze stabilną ceną mleka w skupie na poziomie około 1,47 w zależności od zakładu skupującego oraz cennika. W tabelach poniżej zostały przedstawione ceny produktów mleczarskich jakie kształtowały się w kraju.
1.Produkty mleczarskie płynne
2. Produkty mleczarskie stałe
3. Sery i twarogi
źródło: Biuletyn „Rynek mleka” Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej
kowr.gov.pl
pfhb.pl