Plantatorzy buraków nie mają łatwo. W ubiegłym roku wirus żółtaczki spowodował poważne straty w Europie zachodniej. Niestety początek obecnego sezonu również przysporzył sporo problemów. Tym razem kłopotem okazały się zbyt niskie temperatury
Uszkodzone nawet 50 tys. hektarów
Najbardziej ucierpieli plantatorzy z Francji, gdzie ponownie trzeba przesiać nawet ok. 40 tys. hektarów, a łącznie uszkodzenia plantacji buraków cukrowych spowodowane przez mróz szacuje się na ok. 55 tys. ha. Znaczne straty wystąpiły także w Niemczech. Najwięcej uszkodzeń zaobserwowano w Hesji i południowej Nadrenii, gdzie co najmniej 10% plantacji zostało całkowicie zniszczonych, a na ok. 30% odnotowano znaczne uszkodzenia młodych roślin.
Syzyfowa praca mija się z celem
Produkcja buraka w Unii Europejskiej spadła, głównie pod presją spadku cen. Połączenie suszy i ataków szkodników, które przenosiły chorobę żółknięcia wirusa, doprowadziło do jednego z najgorszych zbiorów buraków cukrowych w historii w zeszłym roku. Oczekuje się, że w tym roku francuscy rolnicy zasadzą około 6% mniej buraków cukrowych niż w 2020 r. W ubiegłym sezonie spadek zasiewu obszaru we Francji nastąpił pomimo tego, że rząd zezwolił rolnikom na stosowanie pestycydów znanych jako neonikotynoidy, początkowo zakazanych w celu ochrony pszczół, przez kolejne trzy lata w celu ograniczenia żółknięcia wirusa. W tym roku spadku powierzchni spodziewa się również Wielka Brytanii
„Obszar się kurczy, ponieważ plantatorzy tracą wiarę w plony. Uważamy, że uprawianych będzie tylko 90 000 hektarów buraków cukrowych, co oznacza spadek o 13 do 15% w normalnym roku ”- powiedział James Northen, szef działu cukru w brytyjskim National Farmers Union. – Reuters
W Polsce chłody spowodowały niewielkie opóźnienie w porównaniu z rokiem ubiegłym „Przewidujemy niewielki spadek powierzchni obsianej tą rośliną w 2021 r.” – powiedział Rafał Strachota, dyrektor Stowarzyszenia Polskich Buraków KZPBC. Po bardzo trudnym roku, przy rekordowo niskiej zawartości cukru w burakach, nastroje rolników nie są optymistyczne. Obecnie pozostaje jedynie wierzyć, że cukrownie nie będą zaniżać cen.
źródło: Związek Plantatorów Buraka Cukrowego
zdj: pixabay.com