piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Rolnicy nie mają już motywacji do uprawy buraków cukrowych

spot_img

Plantatorzy buraków nie mają łatwo. W ubiegłym roku wirus żółtaczki spowodował poważne straty w Europie zachodniej. Niestety początek obecnego sezonu również przysporzył sporo problemów. Tym razem kłopotem okazały się zbyt niskie temperatury 

Uszkodzone nawet 50 tys. hektarów

Najbardziej ucierpieli plantatorzy z Francji, gdzie ponownie trzeba przesiać nawet ok. 40 tys. hektarów, a łącznie uszkodzenia plantacji buraków cukrowych spowodowane przez mróz szacuje się na ok. 55 tys. ha. Znaczne straty wystąpiły także w Niemczech. Najwięcej uszkodzeń zaobserwowano w Hesji i południowej Nadrenii, gdzie co najmniej 10% plantacji zostało całkowicie zniszczonych, a na ok. 30% odnotowano znaczne uszkodzenia młodych roślin.

Syzyfowa praca mija się z celem

Produkcja buraka w Unii Europejskiej spadła, głównie pod presją spadku cen. Połączenie suszy i ataków szkodników, które przenosiły chorobę żółknięcia wirusa, doprowadziło do jednego z najgorszych zbiorów buraków cukrowych w historii w zeszłym roku. Oczekuje się, że w tym roku francuscy rolnicy zasadzą około 6% mniej buraków cukrowych niż w 2020 r. W ubiegłym sezonie spadek zasiewu obszaru we Francji nastąpił pomimo tego, że rząd zezwolił rolnikom na stosowanie pestycydów znanych jako neonikotynoidy, początkowo zakazanych w celu ochrony pszczół, przez kolejne trzy lata w celu ograniczenia żółknięcia wirusa. W tym roku spadku powierzchni spodziewa się również Wielka Brytanii 

„Obszar się kurczy, ponieważ plantatorzy tracą wiarę w plony. Uważamy, że uprawianych będzie tylko 90 000 hektarów buraków cukrowych, co oznacza spadek o 13 do 15% w normalnym roku ”- powiedział James Northen, szef działu cukru w ​​brytyjskim National Farmers Union. – Reuters

W Polsce chłody spowodowały niewielkie opóźnienie w porównaniu z rokiem ubiegłym  „Przewidujemy niewielki spadek powierzchni obsianej tą rośliną w 2021 r.” – powiedział Rafał Strachota, dyrektor Stowarzyszenia Polskich Buraków KZPBC. Po bardzo trudnym roku, przy rekordowo niskiej zawartości cukru w ​​burakach, nastroje rolników nie są optymistyczne. Obecnie pozostaje jedynie wierzyć, że cukrownie nie będą zaniżać cen.

źródło: Związek Plantatorów Buraka Cukrowego
zdj: pixabay.com

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x