niedziela, 10 listopada, 2024
spot_img

Uwaga na komosę w burakach cukrowych

spot_img
Pomimo suszy na plantacjach buraków cukrowych można zaobserwować wschodzącą komosę białą. Wschody są widoczne w całej Polsce.
W rejonach zachodnich wschody komosy rozpoczęły się w okresie Świąt Wielkanocnych. Obecnie, komosa tworzy pierwszą, a czasami już drugą parę liści właściwych. Ze względu na panującą suszę liście chwastów są pokryte warstwą woskową, która chroni je przed utratą wody.
Gruba warstwa woskowa dodatkowo sprawia, że mniej cieczy roboczej zatrzymuje się na liściach, a herbicydy znacznie gorzej wnikają. Ponadto, wytwarzany przez maszyny kurz osiada na liściach, który będzie ograniczał działanie herbicydów. Szczególnie w ubiegłym roku można było zauważyć, że na wielu polach komosa została niezwalczona w okolicy ścieżek technologicznych. Jest to właśnie efekt osiadania kurzu na roślinach.
W tym roku występuje kolejny czynnik ograniczający działanie herbicydów – niska wilgotność powietrza, która będzie przyczyniała się do szybszego niż zwykle odparowania wody z kropli cieczy roboczej, co będzie ograniczało wnikanie herbicydów do chwastów. Zbyt silne obniżenie napięcia powierzchniowego będzie potęgowało to zjawisko. Praktycznie jedynym rozwiązaniem w tej sytuacji jest zastosowanie adiuwanta zawierającego ester metylowy oleju rzepakowego (MSO).
Ester metylowy oleju rzepakowego to składnik, który bardzo dobrze rozpuszcza warstwę kutykuli. Jest też świetnym rozpuszczalnikiem dla herbicydów zawierających substancje aktywne takie jak etofumesat czy metamitron. Występuje w adiuwantach Atpolan BIO 80 EC oraz Atpolan BIO 80 EC Premium. Są to jedyne dostępne adiuwanty, które buforują pH cieczy roboczej w zakresie 7-7,5. Jest to o tyle ważne dla herbicydów sulfonylomocznikowych, ponieważ są lekkimi kwasami i w ograniczonym stopniu rozpuszczają się w wodzie. Poprzez podniesienie pH cieczy roboczej zwiększamy ich rozpuszczalność oraz skuteczność. Dodatkowe zakwaszenie cieczy roboczej poprzez stosowanie niewłaściwego adiuwanta będzie ograniczało rozpuszczanie herbicydów, a w efekcie ich wnikanie do chwastów oraz działanie.
spot_imgspot_img
Agro Profil
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze. Agro Wydawnictwo powstało w styczniu 2016 roku i od tego czasu regularnie przekazuje polskim rolnikom wiedzę ułatwiającą prowadzenie nowoczesnego gospodarstwa. Każdego roku Magazyn Agro Profil uczestniczy w wielu wydarzeniach branżowych - między innymi Agro Show, Agro Tech Kielce, Polagra Premiery, Agro-Park, Targi Książki i wielu innych. Wydawnictwo współpracuje z wieloma pracownikami naukowymi takich placówek jak np. Instytut Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu czy też Politechniki Bydgoskiej.

Napisz komentarz

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników