Co znajdziesz w artykule?
Główny Urząd Statystyczny (GUS) oczekuje, że produkcja ziemniaków osiągnie w tym roku 6,8 mln ton, czyli o 15% więcej niż w poprzednim sezonie. Wzrost ten wynika zarówno ze wzrostu powierzchni upraw, jak i wyższych plonów z hektara.
Areał uprawy ziemniaków i plon średni wzrósł w skali roku
– W bieżącym roku szacuje się niewielki wzrost powierzchni uprawy ziemniaków, głównie z powodu korzystnej koniunktury na rynku ziemniaków jadalnych w ubiegłym sezonie (wysokie ceny za ziemniaki jadalne) – poinformował GUS.
Jak podano, powierzchnię uprawy ziemniaków szacuje się na ponad 0,2 mln ha, a plony na 318 dt/ha (wyższe o ok. 5% od ubiegłorocznych). Produkcję ziemniaków szacuje się na ok. 6,8 mln t tj. więcej od zbiorów ubiegłorocznych o 15%.
Pogoda sprzyjała na ogół plonowaniu ziemniaków
GUS poinformował także, że warunki pogodowe w tegorocznym sezonie wegetacyjnym, choć odbiegające od optymalnych, sprzyjały na ogół plonowaniu ziemniaków. Chłodna pogoda w okresie wiosny z przymrozkami i niedoborem opadów hamowała wzrost i rozwój roślin. Występujące od drugiej połowy maja opady deszczu poprawiły stan plantacji. Korzystne warunki pogodowe w czerwcu spowodowały, że ziemniaki wyraźnie przyspieszyły wzrost, a notowane w lipcu częste opady deszczu sprzyjały wzrostowi roślin i gromadzeniu plonu, zwłaszcza odmian późniejszych. Stan plantacji jest jednak zróżnicowany.
Przeczytaj również – Jak przechowywać ziemniaki po wykopkach?
KE: Prognozy plonowania ziemniaków w poszczególnych krajach UE

Polska jest czwartym producentem ziemniaków w UE
Polska jest czwartym (po Niemczech, Francji i Holandii) producentem ziemniaków w UE. Powierzchnia uprawy ziemniaków wynosi poniżej 200 tys. ha. Produkcja ziemniaków w 2024 roku wyniosła 5,9 mln ton i była wyższa o ok. 4,6% niż w 2023 roku. Potencjał produkcyjny ziemniaka stanowi bazę dla przemysłu spożywczego. Ziemniaki są wykorzystywane do produkcji suszu, frytek i chipsów. Znaczącą rolę odgrywa także skrobiowe przetwórstwo ziemniaków.
Źródło: GUS, KE, MRiRW