środa, 20 października, 2021
spot_img

Polski drób znów w Japonii?

-REKLAMA-spot_img
-REKLAMA-spot_img

Ptasia grypa i związane z nią międzynarodowe komplikacje dla polskich hodowców drobiu, to kolejna z bolączek krajowej branży rolno-hodowlanej. Dobrze też pamiętamy, ostatnią z początku roku, i wcześniejsze czarne serie, związane z rozprzestrzenianiem się ptasiej grypy w Polsce, a także  decyzje kolejnych krajów o wprowadzeniu zakazu importu.

Japonia się otwiera

Dlatego tym bardziej cieszy wiadomość, że w wyniku starań Głównego Lekarza Weterynarii i polskiej placówki dyplomatycznej w Tokio, w dniu 30 lipca 2020 r. właściwa służba Japonii poinformowała o zniesieniu ograniczeń eksportowych. Ograniczenia wprowadzono z uwagi na wystąpienie ognisk HPAI (grypa ptaków) w Polsce.

W skutek tej decyzji następujące produkty mogą być już eksportowane do Japonii:

– Mięso drobiowe oraz produkty z mięsa drobiowego ze zwierząt poddanych ubojowi w dniu 30 lipca 2020 r. i później;

– Jaja zniesione w dniu 30 lipca 2020 r. i później oraz pozyskane z nich produkty.

Hodowca Drobiu

Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródło: GIW
Foto: Pixabay

-REKLAMA-spot_imgspot_img
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

Podobne artykuły

Śledź nas

23,796FaniLubię
592ObserwującyObserwuj
8,790SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły