niedziela, 1 sierpnia, 2021

Plaga złego znakowania?

-REKLAMA-spot_img

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa. Skontrolowano łącznie 169 podmiotów, w tym 99 sklepów i 70 producentów.

Woda w drobiu

Inspektorów interesowały m.in. parametry fizykochemiczne mięsa. W tym celu skontrolowano 315 partii produktów mięsnych, z czego 15,2 procent, czyli 48 partii   zakwestionowano. Nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim przekroczenia dopuszczalnej zawartości wody wchłoniętej w mięsie drobiowym.

Złe oznakowanie produktów 

Kolejny temat to wzbudzająca tak wiele emocji zarówno wśród rolników jak i klientów, sprawa oznakowania towarów. 
W tym celu zweryfikowano 391 partii produktów, z czego dla 19,7 procent przypadków, czyli dla 77 partii stwierdzono nieprawidłowości. 

Dotyczyły one m.in.:

– braku wskazania gatunku mięsa,

– stosowania nazwy elementu handlowego mięsa drobiowego niezgodnej z przepisami,

– braku lub podawania niezgodnie z przepisami informacji o pochodzeniu mięsa (np. wymienienie 3 różnych krajów bez wskazania co one oznaczają) oraz klasie jakości mięsa drobiowego,

– stosowania niezrozumiałych skrótów (np.: b/k). 

Lekceważą rolników i klientów? 

Wyniki państwowej kontroli świadczą dobitnie o tym, że mimo intensywnych akcji protestacyjnych np. tak aktywnego w sprawie oznaczeń produktów Ogólnopolskiego Ruchu Rolników AGRO-Unia, wiele podmiotów handlowych nadal nie bierze sobie tego problemu do serca.   

Przypomnijmy, że Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych powstała na mocy Ustawy z 21 grudnia 2000 o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, która weszła w życie 1 stycznia 2003. 
IJHARS powstała z połączenia Inspekcji Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych i Centralnego Inspektoratu Standaryzacji.  
Inspekcja sprawuje nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych w produkcji i obrocie (w tym wywożonych za granicę), prowadzi kontrolę jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych sprowadzanych z zagranicy, w tym kontrolę graniczną tych artykułów. 
Inspekcja dokonuje też oceny i wydawania świadectw w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
 
Źródło: IJHARS
Foto: Pixabay

-REKLAMA-spot_img
Robert Gorczyńskihttps://agroprofil.pl/
Działa na styku: instytucje, organizacje, problemy rolników. Zafascynowany etosem pracy rolnika, tradycjami i kulturą polskiej wsi.

Napisz komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Podobne artykuły

Śledź nas

22,896FaniLubię
532ObserwującyObserwuj
7,980SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły