Co znajdziesz w artykule?
Dziś, 16 grudnia br., w obecności Wicepremiera, a zarazem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryka Kowalczyka, Zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Michał Wiśniewski i Wojciech Pawlak, Dyrektor Naukowej i Akademickiej Sieci Komputerowej – Państwowy Instytut Badawczy, podpisali Umowę dotyczącą realizacji kolejnego etapu wdrażania Programu Paszportyzacji Żywności.
Priorytet to bezpieczeństwo!
– Zapewnienie Polakom bezpieczeństwa żywnościowego, to jedna z najważniejszych kwestii, z którymi mamy obecnie do czynienia – stwierdził podczas okolicznościowej konferencji Wicepremier Henryk Kowalczyk. – Konsumenci chcą i mają prawo do tego, by wiedzieć jakie produkty żywnościowe kupują, co jedzą, skąd pochodzą te towary, kto je wytworzył i jakiej są jakości, a także to, jaką drogę przebyły te produkty, zanim trafiły do domu klientów. Stąd też nasza, a właściwie oddolna inicjatywa nadawania certyfikatów, które my nazywamy Paszportami Żywnościowymi. Mówię oddolna, bo od samego początku z koncepcją tą wystąpiły, poparły ją i mocno się w to dzieło zaangażowały, organizacje branżowe producentów ziemniaków, wieprzowiny i wołowiny. Z którymi to od ponad roku bardzo owocnie instytucjonalnie współdziałamy.
Połączona kontrola produktów!
Do grona współrealizatorów Programu Paszportyzacji Żywności Wicepremier Henryk Kowalczyk, w ramach właściwych kompetencji kontrolno-administracyjnych, zaliczył min.: Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Główną Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Główny Inspektorat Sanitarny, Główny Inspektorat Transportu Drogowego i Główną Inspekcję Weterynaryjną. Koordynację realizacji Programu Paszportyzacji Rolnictwa powierzono natomiast Krajowemu Ośrodkowi Wsparcia Rolnictwa.
Pora na cyfryzację
– Polskie rolnictwo jest bardzo unikatowe. Łączy w sobie ekologię i tradycję z nowoczesnością. Teraz natomiast nadszedł etap intensywnej transformacji cyfrowej. Dodam, że realizacja Programu Paszportyzacji Żywności wpisuje się w założenia unijnego Nowego Zielonego Ładu, a szczególnie Strategii „Od pola do stołu”, w zakresie której wiedza o pochodzeniu produktów, ich oznakowaniu oraz łańcuchach dostaw jest kluczowa – podkreślał Zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Michał Wiśniewski.
NASK stworzy platformę
– Naszym natomiast zadaniem będzie stworzenie funkcjonalnego i komunikatywnego systemu, który przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii cyfrowo- komunikacyjnych dostarczać będzie wszystkim użytkownikom, przejrzystych informacji o pochodzeniu i jakości produktów – podsumował Wojciech Pawlak, Dyrektor Naukowej i Akademickiej Sieci Komputerowej – Państwowy Instytut Badawczy.
Dodajmy, że 13 grudnia br. na mocy stosownego Rozporządzenia Premiera Mateusza Morawieckiego, NASK-PiB został upoważniony do realizacji tego działania. Efekty mają być znane w najbliższym czasie.
Źródło i foto: MRiRW