Brak zmian w krajowych cennikach oznacza dalsze kłopoty na rynku trzody chlewnej. Zdaniem ekspertów nadwyżka żywca powinna ulec zmniejszeniu w kolejnych tygodniach ze względu na wcześniejszy mniejszy import prosiąt. Niestety oprócz dużej nadpodaży sytuację pogarsza niski popyt, problemy ze sprzedażą wieprzowiny, wysoka masa tuczników oraz dalsze kłopoty związane z zakażeniami Covid-19 i konieczną kwarantanną pracowników zakładów mięsnych.
Jakie ceny figurowały na rynku trzody na początku stycznia?
Polska
Początek nowego roku na rynku krajowym charakteryzował się dalszym spadkiem cen za żywiec wieprzowy. W dniach 10-17.01.2021 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW poinformowały, że żywiec wieprzowy kosztował przeciętnie po 3,90 zł/kg, wobec 3,85 zł/kg w poprzednim tygodniu. Był to poziom cen o 0,3% niższy niż przed miesiącem oraz o 35,5% niższy niż przed rokiem.
W pierwszym tygodniu stycznia br. cena półtusz wieprzowych ukształtowała się na poziomie 5,84 zł/kg, o 2 gr/kg niższym niż w poprzednim notowaniu. Półtusze były o 2% droższe niż przed miesiącem, ale o 35% tańsze niż przed rokiem.
UE
W dniach 10–17.01.2021 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 127,95 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Była ona nieco wyższa (o 0,2%) niż w poprzednim tygodniu, ale odpowiednio o 1% i 31% niższa niż przed miesiącem i rokiem.
Największy tygodniowy wzrost cen dotyczył Belgii (o 17,3%), zaś największy spadek dotyczył Rumunii (o 8,1%) W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 113,35EUR/100 kg i była o 11% niższa niż średnio w UE, o 9% niższa niż w Niemczech i o 2% niższa niż w Niderlandach.
Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )
Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).
Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]- masa poubojowa ciepła.
Tab. 4 Średnie tygodniowe krajowe ceny prosiąt uzyskane w transakcjach targowiskowych
źródło:Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW
kzp-ptch.pl