Odmiany kukurydzy Saaten-Union. Co zaprezentowano w Bratoszewicach?

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Advertisement

3 października w Bratoszewicach (woj. łódzkie) odbyło się spotkanie poświęcone tematyce kukurydzy i roślin wysokobiałkowych, zorganizowane przez firmę Saaten Union Polska. Podczas wydarzenia zaprezentowano najnowsze kreacje odmianowe oraz podsumowano tegoroczny sezon wegetacyjny.

Spotkanie na bratoszewickich polach

Spotkanie rozpoczął Tomasz Szymański, product manager ds. zbóż konwencjonalnych, który omówił potencjał roślin bobowatych zimujących. Jak podkreślił, wśród nich dominuje groch, ale coraz większe zainteresowanie budzi również bobik zimujący, który w Polsce uprawiany jest dopiero od roku. Zimujące gatunki bobowatych pozytywnie wpływają na strukturę gleby, wiążą azot i umożliwiają wcześniejsze zbiory, dlatego firma rozwija ofertę w tym kierunku.

Odmiany kukurydzy. Jak wybrać wśród setek kreacji? [PRZEWODNIK]

Bogactwo odmian Saaten-Union

Następnie głos zabrał Rafał Spychała, product manager ds. kukurydzy, przedstawiając hasło przewodnie gatunku – „I am amazing” („Jestem wspaniały”). W ofercie Saaten Union Polska na sezon 2026 znajduje się ponad 40 odmian kukurydzy o różnym typie ziarna i wczesności. 

Wyróżniono m.in.: SU Solaking (FAO 260) – odmiana ziarnowa typu dent, o wysokiej odporności na wyleganie i dobrym efekcie stay-green, SU Bone (FAO 250) – uniwersalna, na ziarno i kiszonkę, o dużej zawartości skrobi i dobrej tolerancji na chłody, SU Thermic (FAO 230) – mieszaniec średnio wczesny, przystosowany do różnych gleb, SU Corn (FAO 260) – odmiana uniwersalna, odporna na stres i suszę, o wysokim plonie suchej masy, SU Sumumba (FAO 250) – wczesna, łatwa w omłocie, tolerancyjna na fuzariozę i helmintosporiozę oraz Susann (FAO 260–280) – o bardzo wysokim potencjale plonowania, szczególnie na południu kraju.

Odmiany kukurydzy Saaten-Union – cztery topowe kreacje

SOLAKING – odmiana ziarnowa, średnio-późna, FAO 260 o typie ziarna dent. Mieszaniec wyróżnia się wysoką wagą hektolitra ziarna i wysoką masą 1000 ziaren oraz dynamicznym oddawaniem wody (dry down). SOLAKING charakteryzuje się dobrym początkowym wzrostem roślin. Odmiana dopasowuje się do różnych stanowisk od słabych, stresowych – jak lekkie gleby, okresowe susze, wysokie temperatury, chłody wiosenne – do bardzo dobrych. Nie zalecana na stanowiska podmokłe i bardzo zimne. Rośliny średnio-wysokie o bardzo dobrej odporności na wyleganie. Odmian zdrowa, szczególnie tolerancyjna na choroby Fusarium oraz omacnicę. Rośliny wolniej wchodzą w fazę kwitnienia. Odmiana cechuje się bardzo wysoką zawartością skrobi. Kolba typu fix, o 16 rzędach w kolbie i 34-40 ziarniakach w rzędzie

BONE – w dobie wydłużającego się okresu wegetacji i wzrastającą sumą temperatur w Polsce, BONE ze swoim średnio-wczesnym okresem wegetacji (FAO 250) jest bardzo odpowiednią odmianą do uprawy, gwarantującą wysoki plon zebrany w odpowiednim terminie. Ponadto, BONE radzi sobie ze stresowymi warunkami (chłody wiosenne i okresowe niedobory wody) w początkowym okresie wzrostu. Dzięki silnemu systemowi korzeniowemu adaptuje się do różnych stanowisk uprawnych – od bardzo lekkich i przesuszonych do pól ciężkich, zwięzłych i wilgotnych. Sztywne łodygi zapewniają dobrą odporność na wyleganie. Rośliny zdrowe z dobrą odpornością na porażenie chorobami fuzaryjnymi oraz głownią guzowatą kolb. Zwraca uwagę na siebie również piękna i duża kolba typu Flex.

THERMIC – mieszaniec, który ma w sobie dobre połączenie wczesności (FAO 230) i plonu ziarna lub jakościowej kiszonki. Bardzo dobry wigor wzrostu i mocno rozbudowany system korzeniowy gwarantują maksymalne wykorzystanie potencjału gleby, na którym jest uprawiany. THERMIC dostosowuje się do każdego rodzaju gleb – nie boi się gleb stresowych, wadliwych, lekkich. THERMIC toleruje trudne warunki wiosenne jak okresowe niedobory wody i/lun chłody wiosenne. THERMIC ma kolbę typu flex o ziarnach flint/dent. Piękna kolba tyou flex o ziarnach flint/dent. W zależności od dobrostanu stanowiska i warunków pogodowych, kolba może wytwarzyć od 16 do 22 rzędów w kolbie o ilości 36-40 ziaren w rzędzie. 

SUCORN (K) – (FAO 260) bardzo dobra strawność i energetyczność mieszańca powodowana jest bardzo dużym udziałem ziarna w kiszonce. Zachowuje bardzo dobry stosunek udziału kolby w całej roślinie, który wynosi 50%. Kolba typu flex o wielkości 16 rzędów w kolbie i 30-38 ziarniaków w rzędzie. Kolby równo umieszone na roślinach, rośliny wysokie, silnie ulistnione. Łodygi roślin mocne i odporne na wyleganie. Mieszaniec polecany jest na różne stanowiska, toleruje słabe i okresowo przesuszone gleby. 

spot_img
Michał Piśny
Michał Piśny
Jestem rolnikiem z pasji i zamiłowania. Produkcja roślinna jest od wielu lat sektorem moich zainteresowań i działań. W okresie wegetacji spędzam dużo czasu na polach. Bardzo ważna dla mnie jest ochrona naszego miejsca pracy jakim jest gleba. W swojej pracy skupiam się na propagowaniu zrównoważonego rolnictwa. Obecnie studiuję rolnictwo na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Dokształcam się stale poprzez kursy i szkolenia. Jestem otwarty na kontakty z ludźmi.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x