poniedziałek, 7 października, 2024
spot_img

Niska podaż żywca wieprzowego nie zahamowała redukcji cen w cennikach przetwórców

spot_img

Początek nowego roku na rynku żywca wieprzowego w krajach unijnych nie jest jednakowy. W większość krajów w pierwszym tygodniu stycznia nie zmieniła cen skupu tuczników. Wyjątkiem okazała się  Holandia, Niemcy oraz Polska gdzie zanotowano delikatne korekty. 

Niska podaż żywca wieprzowego nie zahamowała redukcji cen w cennikach przetwórców
zdj: Archiwum AP

Nie ma presji na cenę skupu żywca

Jak informuje Aleksander Dargiewicz z POLPIG, w Niemczech, w odróżnieniu do lat ubiegłych, w pierwszych dniach stycznia nie ma presji na cenę skupu żywca. Podkreśla się wyjątkowo dobry handel wieprzowiną w okresie świątecznym (ISN). Spadek pogłowia świń i niska podaż tuczników jest widoczna na rynku. W dniu 4/01/2023 w notowaniach VEZG cena skupu tuczników ponownie wyniosła 2,00 €/kg (wbc). Natomiast w notowaniach małej giełdy niemieckiej w piątek (6/01/2023) cena skupu spadła o 2 eurocenty do 2,07 €/kg (wbc).

Wzrostowi cen skupu żywca nie sprzyja ostudzony eksport

Wzrostowi cen skupu żywca nie sprzyja sytuacja w Chinach, które zmagają się ze skutkami koronawirusa Covid-19. Aktywność życia towarzyskiego i biznesowego w Państwie Środka została mocno ograniczona. Eksporterzy unijni narzekają na mniejsze zamówienia płynące z tamtego rynku. Jednakże ze względu na przypadające 22 stycznia święto Nowego Roku w Chinach spodziewane są zwiększone zamówienia i dostawy wieprzowiny z Unii Europejskiej na rynek chiński.

W kraju występują niewielkie spadki cenowe

Z kolei na krajowym rynku notowane są niewielkie spadki cenowe. Niska podaż żywca nie zahamowała redukcji cen w cennikach przetwórców. Jednak jak zaznacza Aleksander Dargiewicz, jest to typowe dla tego początkowych dni stycznia. Krótki tydzień ubojowy ze względu na święto Trzech Króli ograniczył potrzeby przetwórstwa, które coraz częściej korzysta z ofert taniej wieprzowiny pochodzącej z importu. Tuczniki w klasie E skupowane są najczęściej w przedziale 9,40-9,50 zł/kg. To co determinuje również ceny w zakładach to wysoka inflacja. Wiąże się ona ze spadkiem siły nabywczej krajowych konsumentów, którzy coraz ostrożniej podchodzą do zakupów nie tylko wieprzowiny. Punkty skupujące nie chcą podnosić bardziej cen bojąc się przekroczenia psychologicznej bariery. Nadchodzące tygodnie mogą niewiele zmienić na rynku trzody chlewnej.

źródło: POLPIG

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x