Najnowsza genetyka kukurydzy ze Smolic – relacja z V Narodowego Dnia Kukurydzy 

spot_img
spot_imgspot_img

Słońce, rzędy dorodnej kukurydzy i ponad 200 gospodarzy z całego Mazowsza i sąsiednich regionów – tak wyglądał tegoroczny, piąty już Narodowy Dzień Kukurydzy, zorganizowany przez Hodowlę Roślin Smolice. To wydarzenie, które z roku na rok przyciąga coraz większe grono rolników, stało się okazją nie tylko do obejrzenia nowych odmian, ale też do rozmów o praktyce, technologii i przyszłości upraw kukurydzy w Polsce.

29 odmian – od sprawdzonych klasyków po świeże hity

Na specjalnie przygotowanej kolekcji polowej zaprezentowano 29 odmian kukurydzy – zarówno na ziarno, jak i na kiszonkę. Rolnicy mogli obejrzeć dobrze znane „pewniaki”, takie jak SM Wawel czy SM Vistula, a także kiszonkowe rekordzistki SM Perseus i SM Giewont.

Najwięcej emocji wzbudziły jednak nowości z 2025 roku – SM Rambo, SM Jasper, SM Nida, SM Zulu, SM Ina i SM Pulsar. To właśnie przy poletkach z tymi odmianami zatrzymywało się najwięcej gospodarzy, dyskutując o ich potencjale plonowania i dopasowaniu do różnych stanowisk. – „Te nowe odmiany mogą naprawdę sporo namieszać na rynku, bo widać w nich potencjał do wysokich i stabilnych plonów” – komentowali rolnicy.

Nie tylko pole, ale i rozmowy

Oprócz pokazów na polu, uczestnicy mieli okazję odwiedzić stoiska firm nasiennych, nawozowych i doradczych. Była więc okazja, by porozmawiać o technologii nawożenia, ochronie roślin czy nowych rozwiązaniach dla gospodarstw. Spotkanie zakończyło się wspólnym poczęstunkiem – przy stole rozmowy o plonach, odmianach i cenach toczyły się jeszcze długo.

Rolnicze święto na stałe w kalendarzu

Tegoroczna frekwencja pokazała, że Narodowy Dzień Kukurydzy to już ważne wydarzenie w branży. Kolejna edycja odbędzie się za rok w siedzibie Hodowli Roślin Smolice – i wszystko wskazuje na to, że przyciągnie jeszcze większą liczbę gości.

źródło: informacja prasowa

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x