piątek, 19 kwietnia, 2024
spot_imgspot_img

Na świętego Marcina najlepsza gęsina, czyli kilka słów o Polskiej tradycji

spot_img

Dania z gęsi goszczą na polskich stołach już od XVII wieku. Tradycyjnie,  tak jak mówi polskie przysłowie – najlepsza gęsina na św. Marcina -przyrządzana jest w listopadzie z okazji obchodów święta niepodległości. Ale skąd te połączenie Marcina i gęsi?

Hałasujące gęsi początkiem tradycji

Zagłębiając się w historię Polskości natknąć możemy się na postać św. Marcina. Przedstawiany był jako wspomożyciel ubogich – mówiło się, że obdarowywał własnym płaszczem napotkanego żebraka. Wybrał ścieżkę duchownego lecz miano biskupa nie było mu po drodze. Aby uniknąć honorowego przydomka ukrył się przed wysłannikami papieża, ale jego obecność zdradziły hałasujące gęsi. Święty przyjął święcenie, a na jego pamiątkę do dziś, 11 listopada spożywa się gęsinę.

“Pieczenie gęsi na św. Marcina bardzo dawnych czasów zasięga; stąd to zapewne pochodzi, że włościanie zwykle natenczas znosili daniny, między którymi były także gęsi. Pobierający, mając ich dostatek, spraszał gości na ucztę z pieczonej gęsi. Zazwyczaj gęś pieczona bywa wówczas z kwaśnymi jabłkami (w nadzieniu). Bicie i pieczenie gęsi na św. Marcina może więcej stąd pochodzi, że są wtenczas najtłustsze i najsmaczniejsze” pisał wybitny polski etnograf Oskar Kolberg

Polska jest największym producentem gęsi w Europie

Chociaż jesteśmy gęsim liderem w UE to w naszym kraju spożycie tego mięsa kształtuje się na  bardzo niskim poziomie – polski konsument zjada średnio tylko 25g rocznie. Większość polskich gęsi trafia na eksport, głównie do Niemiec. Mięso gęsi to przede wszystkim pełnowartościowe białko, tłuszcze oraz bardzo ważne dla naszego zdrowia witaminy. Dlatego warto sięgać po nasze krajowe, regionalne produkty.

Pomysły na potrawy z gęsią w roli głównej

Ten rodzaj mięsa można przygotować na wiele sposobów. W najstarszej polskiej książce kucharskiej „Compedium fercurolum” wydanej w 1682 r. przez kuchmistrza Lubomirskich – Stanisława Czernieckiego, zaleca się serwować gęś na zimno z sosem z czerwonego wina. Dla tych, którzy wolą ciepłe dania słusznym wyborem będzie tradycyjna gęś pieczona, uprzednio zamarynowana i opiekana w towarzystwie warzyw. Jednak wariantów dania w wersji ciepłej jest wiele np. gęś faszerowana, gulasz z gęsi, bulion gęsi czy nawet pulpety. Ale ten wyjątkowy drób może zagościć w naszych domach jako dodatek, chociażby smalec. Ciekawostką jest, że smalec z gęsi uznawany jest jako afrodyzjak. Sposobów przygotowania jest wiele a na co padł wasz wybór?

Maria Chmal
źródło:gesina.pl / czasnagesine.pl
Zdjęcie: Pixabay

Agro Profil
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze. Agro Wydawnictwo powstało w styczniu 2016 roku i od tego czasu regularnie przekazuje polskim rolnikom wiedzę ułatwiającą prowadzenie nowoczesnego gospodarstwa. Każdego roku Magazyn Agro Profil uczestniczy w wielu wydarzeniach branżowych - między innymi Agro Show, Agro Tech Kielce, Polagra Premiery, Agro-Park, Targi Książki i wielu innych. Wydawnictwo współpracuje z wieloma pracownikami naukowymi takich placówek jak np. Instytut Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu czy też Politechniki Bydgoskiej.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x