Na krajowym rynku bydła ceny uległy minimalnej korekcie w dół w 2 kategoriach. Potaniały najmłodsze byczki oraz buhajki. Mimo wszystko widoczne wartości kształtują się na poziomie podobnym do zeszłych lat.
Jakie ceny widnieją na krajowym i zagranicznym rynku?
W dniach 11–17.01.2021 r cena zakupu żywca wołowego uległa zmianie. Skupowano go po 6,61 zł/kg, o 1 gr więcej niż w poprzednim notowaniu. Cena bydła była o 2% wyższa niż na początku grudnia 2020 r. oraz o 7% wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem.
W UE średnia cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 od początku 2021 r. jest względnie stabilna. W dniach 11–17.01.2021 r., podobnie jak tydzień wcześniej, ukształtowała się na poziomie 364,61 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Żywiec ten był o 1% droższy niż przed miesiącem, ale o 2% tańszy niż przed rokiem.
Cena zakupu bydła tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 322,14 EUR/100 kg i była o 12% niższa od średniej ceny w UE
W zakładach mięsnych w drugim tygodniu stycznia ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzedawano przeciętnie po 13,76 zł/kg, o 2% drożej niż tydzień wcześniej i o 0,5% drożej niż przed miesiącem. Cena ćwierci była o 7,5% wyższa niż w analogicznym tygodniu 2020 r
Najmłodsze byczki 8-12 notowały niższy poziom cen z zeszłego tygodnia. W raporcie kilogram wagi żywej kosztował 6,84 względem 7,12 zł z zeszłego tygodnia. Cena ta jest niższa o 5,7% w stosunku do poprzedniego notowania i o 3,6% wyższa niż rok temu.
Byki 12-24 miesięczne delikatnie podrożały. Wyceniane były na 7,42 względem 7,37 zł/kg z zeszłego tygodnia. W porównaniu do analogicznego okresu 2019 ich cena jest wyższa o 9,5%.
Najstarsze byki <24 msc także podrożały.. W skupie za w.ż otrzymać było można 7,42 zł. Rok temu cena ta była niższa o 10,3%.
Cena krów dalej pnie się w górę. Za kilogram wagi żywej można było uzyskać 5,15 zł, o 0,3% więcej niż w zeszłym tygodniu. Jednocześnie wartość ta była wyższa o 2,5% w porównaniu do zeszłego miesiąca i o 4,8% wyższa niż rok temu.
Jałówki w rozpatrywanym okresie znacznie potaniały – aż o 2,4%. Cena za kilogram w.ż wynosiła 6,80 zł/kg. Rok temu ich wartość była niższa o 2,3%.
Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 12,70-13,92 zł/kg, jałówek: 13,13 zł/kg a krów: 10,57 zł/kg.
źródło: gov.pl