1,56 €. Dokładanie na takim poziomie zakończyła się dziś (05.03.2021) aukcja ISN w Niemczech. Po parunastu tygodniach stagnacji w końcu ceny tuczników pną się w górę. Stan rzeczy po brandenburskiej stronie ma przełożenie na sytuację w naszym kraju, co widzimy po ożywieniu w punktach skupu. Zdaniem Aleksandra Dargiewicza z KZP-pTCH ten pozytywny trend wzrostu cen wieprzowiny będzie kontynuowany w najbliższym czasie
Jakie ceny figurowały na rynku trzody na krajowym rynku?
Polska
Miniony tydzień charakteryzował się ku zaskoczeniu wzrostem cen za żywiec wieprzowy. W dniach 21-28.02.2021 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW poinformowały, że żywiec wieprzowy kosztował przeciętnie po 4,68 zł/kg, wobec 4,33 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był o 18,4% droższy niż przed miesiącem, ale o 25,7% tańszy niż przed rokiem. W rozpatrywanym tygodniu cena sprzedaży półtusz wieprzowych nie uległa zmianie i wynosiła 6,63 zł/kg, o 6,2% więcej w odniesieniu do ostatniego notowania. Cena półtusz była o 26% niższa niż przed rokiem.
UE
W dniach 21-28.02.2021 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 135,69 EUR/100 kg (+3,5 %) masy poubojowej schłodzonej.
Największy tygodniowy wzrost odnotowano na Łotwie (+8,2%) a największy spadek na Cyprze (-4,7%). W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 136,26 EUR/100 kg względem 126,43 EUR/100 kg z ubiegłego tygodnia.
Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )
Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).
Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]- masa poubojowa ciepła.
Tab. 4 Ceny sprzedaży półtusz wieprzowych – na rynek wspólnotowy:
źródło:Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW
kzp-ptch.pl