piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

KGS zajmie się skupem kukurydzy. Od kiedy i na jakich warunkach?

spot_img

W czwartek, 28 września minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus gościł w Cukrowni Dobrzelin należącej do Krajowej grupy Spożywczej. Na spotkaniu z plantatorami i pracownikami cukrowni padła ważna deklaracja ze strony KGS – spółka ma skupować kukurydzę.

KGS zajme się skupem kukurydzy. Od kiedy i na jakich warunkach?

KGS w liczbach 

W trakcie wizyty w Cukrowni Dobrzelin, prezes KGS, Marek Zagórski, podziękował plantatorom buraka cukrowego oraz wszystkim partnerom współpracującym z KGS za długoletnią i owocną współpracę. Jednak to nie jedyne ważne informacje, które padły podczas tego spotkania. Marek Zagórski poinformował, że Krajowa Grupa Spożywcza obecnie współpracuje z ponad 13 tysiącami plantatorów, a liczba rolników, którzy uczestniczą w tej współpracy, wynosi kilkadziesiąt tysięcy. To potwierdza znaczenie KGS w kształtowaniu polskiego sektora rolno-spożywczego.

Odbudowa krajowego handlu 

Minister Robert Telus podkreślił, że odbudowa polskiego przetwórstwa i handlu jest obecnie niezbędna. W tym kontekście, Krajowa Grupa Spożywcza planuje rozwijać polską sieć dostaw, obejmującą cały łańcuch żywnościowy, począwszy od pola aż do stołu. Jest to inicjatywa, która ma na celu wzmocnienie krajowej gospodarki i zwiększenie niezależności Polski w dziedzinie żywności.

Skup kukurydzy przez KGS 

Najważniejszym ogłoszeniem podczas spotkania było zapowiedziane wejście Krajowej Grupy Spożywczej w skup kukurydzy, który ma się rozpocząć 2 października br. Prezes Marek Zagórski przedstawił podstawowe zasady tego skupu:

  • Kukurydzę będzie można dostarczać do depozytu z zaliczką wynoszącą 50 procent ceny obowiązującej w dniu dostawy.
  • Rolnicy będą mieli możliwość rozliczenia transakcji w ciągu trzech miesięcy od daty dostawy.
  • W przypadku wzrostu ceny kukurydzy w tym okresie, rolnik otrzyma wyrównanie.
  • Jeśli cena kukurydzy spadnie, rolnik zachowa cenę z dnia dostawy.

źrodło: MRIRW

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x