Komisja Europejska przyznała dotację holenderskim firmom spożywczym Nutreco i Mosa Meat na realizację projektu naukowego dotyczącego uprawy sztucznej wołowiny w warunkach laboratoryjnych – informuje wegconomist .com. Wspólny projekt „Feed for Meat” zajął pierwsze miejsce w programie, do którego wpłynęło ponad 60 wniosków o dofinansowanie. Wsparcie zostało przyznane na badania i rozwój w zakresie obniżenia kosztów nośników stosowanych w hodowli komórkowej, najdroższego etapu w procesie hodowli wołowiny.
Autorzy projektu mają nadzieję, że jeśli projekt zostanie pomyślnie wdrożony, pozwoli on rolnictwu komórkowemu na rezygnację z produktów wyższej jakości, które są wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym na rzecz znacznie tańszych produktów ubocznych produkcji pasz i żywności. Obniżka kosztów rzędu 100 razy sprawi, że ten sposób hodowli mięsa stanie się opłacalny.
„Kiedy komórki zostaną pobrane od zdrowego żywego zwierzęcia, umieszcza się je w dużym zbiorniku z pożywką ze stali nierdzewnej, do czasu aż przestaną się dzielić i rosnąć. Ponadto podczas wzrostu komórek dodawane są czynniki wzrostu (białka stymulujące wzrost komórek). Cały proces trwa od dwóch do trzech tygodni, w zależności od rodzaju produkowanego mięsa ”- powiedział Peter Werthrath, współzałożyciel Mosa Meat.
Obie holenderskie firmy dążą do osiągnięcia najwyższych plonów przy najmniejszym wpływie na środowisko. Analiza cyklu życia pokazuje, że wołowina hodowana w ten sposób powoduje o 92% mniej emisji gazów cieplarnianych i 93% mniej zanieczyszczenia powietrza niż przemysłowa produkcja mięsa. Uprawa mięsa w laboratorium wymaga 95% mniej ziemi i 78% mniej wody niż hodowanie zwierząt.
Andrzej Bąk
Źródło: wegconomist .com