W swoim najnowszym raporcie Międzynarodowa Rada Zbożowa (IGC) zwiększyła globalną produkcję zbóż w sezonie 2020/21 do rekordowych 2,216 mld ton, w porównaniu z 2,210 mld ton miesiąc wcześniej. W podobnym zakresie wzrosło oczekiwane spożycie ziarna, które przewyższy produkcję i wyniesie 2,210 mld ton. Zapasy zbóż na koniec tego sezonu pozostawiono na poziomie 611 mln ton, co oznaczać będzie spadek o 6 mln ton licząc rok do roku.
Wzrost produkcji zbożowej wynika z lepszych niż miesiąc wcześniej szacunków zbiorów pszenicy w Australii, Rosji i Kazachstanie.
Globalna produkcja pszenicy w tym sezonie (2020/21) prognozowana jest na rekordowe 773 mln ton, w porównaniu z 768 mln w raporcie z poprzedniego miesiąca. Konsumpcja również wzrosła do 756 mln ton z 753 mln, ale będzie znacznie mniejsza od produkcji. Eksport podniesiony został do 188 mln ton z 187 mln ton. Zapasy końcowe pozostały na niezmienionym poziomie 294 mln ton (+16 mln ton – r/r)
IGC skorygowała nieco w górę (+1mln ton) prognozę produkcji kukurydzy w tym sezonie (2020/21) do 1,134 mld ton. Prognozę zużycia zwiększono do 1,163 mld ton z 1,161 mld ton miesiąc wcześniej, a zapasy końcowe pozostały na niezmienionym poziomie 268 mln ton (-29 mln ton r/r).
Prognoza globalnej produkcji soi w sezonie 2020/21 została podniesiona o 1 mln ton do 360 mln ton. Prognozy dotyczące konsumpcji i zapasów pozostały na niezmienionym poziomie, odpowiednio, 365 mln ton i 45 mln ton (-6 mln ton r/r).
Wstępna prognoza na kolejny sezon (2021/22) zakłada rekordową produkcję, konsumpcję i zapasy pszenicy. IGC oczekuje lepszych niż rok wcześniej zbiorów pszenicy w Europie, Afryce Północnej i Indiach, dzięki czemu produkcja może wzrosnąć do rekordowych 790 mln ton. Popyt na pszenicę powinien się też zwiększyć za sprawą wykorzystania paszowego przy niedostatecznej podaży kukurydzy i jęczmienia. Mimo to zapasy pszenicy powinny być większe na koniec nowego sezonu.
Andrzej Bąk – eWGT
Źródło: IGC