Co znajdziesz w artykule?
Firma Bayer co roku przeznacza 2 mld euro na inwestycje mające na celu opracowanie rozwiązań dla zrównoważonego rolnictwa, a także ograniczyć jego zasobnochłonność. Jak mówi Antoine Bernet, szef działu Crop Science w Bayer dla Polski, Krajów Bałtyckich, Czech i Słowacji – W ciągu 25 lat liczba ludzi na Ziemi ma wzrosnąć do 10 miliardów. Trzeba zapewnić im żywność, jednocześnie zmniejszając zużycie zasobów. Sytuację pogarsza sprzężenie kryzysów: na rynku zbóż, sytuacja po pandemii, niestabilne warunki klimatyczne, dramatyczne konsekwencje wojny. Wyzwania związane z zapewnieniem żywności można przezwyciężyć jedynie dzięki innowacyjnym rozwiązaniom wspierającym rolnictwo zrównoważone.
Dlatego też firma Bayer wykorzystuje nowe technologie do tworzenia zrównoważonego i odpornego na zmiany klimatu systemu produkcji żywności. Wspiera także rolników w uzyskiwaniu wyższych plonów przy jednoczesnym zmniejszeniu zużycia zasobów, a także zmniejszaniu emisji dwutlenku węgla i innych gazów cieplarnianych. Najnowszymi rozwiązaniami firmy Bayer są m.in. kukurydza karłowa o zwiększonej odporności na ekstremalne warunki, jak również rozwiązania cyfrowe dedykowane rolnictwu.
Kukurydza dla zrównoważonego rolnictwa
Rośliny kukurydzy karłowej (małej wysokości, Short Stature Corn) osiągają jedną trzecią niższą wysokość w porównaniu do stadardowych odmian. Dzięki tej technologii poprawiona została stabilność roślin, a co za tym idzie również ich odporność na złamania i wyleganie łogdyg. Wysiew kukurydzy karłowej pomaga w ograniczaniu strat spowodowanych trudnymi warunkami środowiskowymi czy zjawiskami ekstremalnymi, jak np. silne wiatry, które wraz ze zmianami klimatu pojawiać się będą coraz częściej. Tego typu rozwiązanie umożliwia również na bardziej precyzyjne aplikowanie środków ochrony roślin i optymalne wykorzystanie kluczowych składników, jak np. azot. Pierwsze odmiany kukurydzy karłowej będą dostępne rynku amerykańskim już w 2023 r., natomiast w innych krajach będą się pojawiały w przyszłych latach.
Innowacje cyfrowe dla rolnictwa zrównoważonego
Jednym z kierunków rozwoju firmy Bayer jest zmniejszanie śldu węglowego rolnictwa. Dlatego też została zainicjowana Inicjatywa Węglowa Bayer (Carbon Initiative), która zachęca rolników do do wdrażania praktyk przyjaznych dla klimatu, takich jak ograniczanie orki lub uprawy okrywowe.
W Polsce Bayer współpracuje z ponad setką gospodarstw nad monitorowaniem i zmniejszaniem emisji gazów cieplarnianych. Wsparciem jest platforma FieldView Plus, umożliwiająca rolnikom automatyczną rejestrację wszystkich zabiegów, analizę plonów oraz stosowanie zmiennego nawożenia i dawki wysiewu. Na polski rynek wprowadzono niedawno FieldView Yield Kit – system mapowania plonów, w który można łatwo wyposażyć posiadane maszyny rolnicze (niezależnie od modelu czy roku produkcji). Pozwala on rolnikom mierzyć plony upraw, oceniać trafność podjętych decyzji agronomicznych, analizować zmienność swoich pól.
Kolejnym strategicznym projektem Bayer w kierunku zrównoważenia rolnictwa jest IWM (ang. Integrated Weed Management, zintegrowane zarządzanie chwastami). W jego ramach pracujemy nad produktami nowych technologii i praktykami, których wdrożenie zmniejszy ilość środków ochrony roślin stosowanych w ochronie przed chwastami. Dzięki wykorzystaniu dronów i telefonów komórkowych do monitorowania i oceny porażenia będziemy w stanie zidentyfikować pojedyncze chwasty i poziom porażenia na różnych obszarach pola. Na podstawie zebranych danych algorytm stworzy „mapę oprysku” dla pola, pozwalającą na precyzyjne „punktowe” nanoszenie herbicydów.
Zrównoważone postawy
Równolegle z wprowadzaniem innowacji na rzecz rolnictwa, Bayer wspiera zmianę postaw społecznych na bardziej zrównoważone. Bardzo aktualnym wyzwaniem jest marnowanie żywności nie tylko na polu i w łańcuchu dostaw, ale również w naszych własnych domach. W polskich domach wyrzuca się aż 5 mln ton żywności rocznie. W ślad za wyrzuconym chlebem czy pomidorem uruchamia się lawina strat ekonomicznych i środowiskowych. Jeśli wdrożymy odpowiednie zmiany, możemy odwrócić ten trend.
A ponieważ trwałe postawy najefektywniej kształtuje się od najmłodszych lat, Bayer został partnerem programu edukacyjnego „EkoMisja w przedszkolach” Federacji Polskich Banków Żywności. Dzieci z 20 polskich przedszkoli podczas warsztatów i praktycznych zajęć dowiadują się skąd się bierze żywność, ile pracy i zasobów wiąże się z jej wytworzeniem.
– Zostawimy planetę naszym dzieciom, dlatego chcemy połączyć siły i działać wspólnie, by kolejne pokolenia mogły cieszyć się jej zasobami – dodaje Antoine Bernet.
W programie uczestniczą przedszkolaki z Ciechanowa, Warszawy i Trójmiasta. Biorą udział w praktycznych warsztatach i fascynujących zajęciach, w tym terenowych, korzystając z szeregu pomocy edukacyjnych przygotowanych przez metodyków Federacji. „EkoMisja w przedszkolach” umożliwia małym miłośnikom przygód zdobycie odznaki pogromcy śmieciowego potwora, strażnika zasobów planety, zaradnego ogrodnika czy kuchennego czarodzieja.
Źródło:materiały prasowe Bayer