Przetarg na platformie Global Dairy Trade (GDT), który odbył się 18 sierpnia br. zakończył się spadkiem indeksu GDT (obrazuje zmiany cen przetworów mlecznych) o 1,7 proc. Spadek cen dotknął masła-2,2%, bezwodnego tłuszczu mlecznego -2,9%, sera cheddar -3,6%, laktozy -3,3% i pełnego mleka w proszku -2,2%. Wzrost odnotowany był jedynie w przypadku sztucznego mleka w proszku wyniósł +1,1%.
W skupie mleka w województwie lubelskim za litr mleka można było dostać od 1,26 do 1,34 zł/netto. W lubskim cena za litr kształtowała się na poziomie 1,32 zł/netto. Warmińsko-mazurskim litr mleka wyceniany był najkorzystniej bo na 1,39 zł/netto, a Wielkopolska oferowała 1,33 zł/netto.
Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w okresie od stycznia do maja skupiono w Unii 62,1 mln t mleka, tj. o 2% więcej niż w analogicznym okresie 2019 r. W czerwcu średnia krajowa cena mleka surowego w skupie była niższa i wyniosła 130,61 zł/hl (-0,2% m/m), o 1,1% mniej niż w czerwcu 2019 r. Eksport polskich produktów mleczarskich zmniejszył się o 1,4%, lecz saldo handlowe wzrosło o 3,3%.Ceny te nadal kształtują się na niskim poziomie, ale rynek mleka podczas obecnie panujących problemów poradził sobie nadzwyczaj dobrze. Różnica cen w skali roku to zaledwie 1,1%. Możliwe, że druga połowa roku okaże się znacznie lepsza niż przewidywania prognoz z kwietnia
ARiMR w związku z obecną sytuacją na rynku dnia uruchomił pomoc w postaci dopłat do oprocentowania kredytu na sfinansowanie spłaty zadłużenia powstałego w związku z prowadzeniem działalności rolniczej tzw. „kredyt restrukturyzacyjny”. Kredyt restrukturyzacyjny może zostać przeznaczony na sfinansowanie długów wymagalnych o charakterze pieniężnym obejmujących kapitał, odsetki i inne opłaty, powstałych w związku z prowadzeniem działalności rolniczej.
Maria Chmal
źródło:gov.pl/pfhb.pl
zdjęcie: pixabay