wtorek, 16 lipca, 2024
spot_img

Chipsy pod lupą GIS: Niebezpieczny poziom akryloamidu grozi zdrowiu konsumentów

spot_img

Państwowa Inspekcja Sanitarna opublikowała alarmujące wyniki badań dotyczące chipsów warzywnych, które wskazują na wysoki poziom akryloamidu w pewnych partiach produktu. Na podstawie oceny ryzyka przeprowadzonej przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, stwierdzono, że chipsy te mogą stanowić realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Wycofane chipsy ze sklepów

Szczegółowe informacje odnoszą się do konkretnego produktu: 

Produkt: Go Pure, Chipsy warzywne mix bezglutenowe Bio 40 g

Numer partii: B 277 090784

Data minimalnej trwałości: 04.05.2024

Producent: Yellow Chips B.V., Fabrieksweg 6, NL-8304 AT Emmeloord, Niderlandy

Dystrybutor w Polsce: Eko-Wital Sp. z o.o., Staniewicka 5, 03-310 Warszawa

W związku z zaistniałą sytuacją, firma Eko-Wital Sp. z o.o. rozpoczęła proces informowania konsumentów o potencjalnym zagrożeniu oraz wycofywania partii produktu z obrotu. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują ten proces, aby zapewnić skuteczną realizację działań prewencyjnych.

GIS apeluje do konsumentów, aby nie spożywali produktów z partii oznaczonej numerem B 277 090784 i datą minimalnej trwałości 04.05.2024. W przypadku zakupu tego produktu, zaleca się skontaktowanie się z miejscowym oddziałem firmy Eko-Wital Sp. z o.o. w celu uzyskania informacji na temat zwrotu lub wymiany.

źródło: GIS

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x