Co znajdziesz w artykule?
Rynki od kilkunastu dni żyją głównie przebiegiem rosyjskiej agresji i implikacjami z tym związanymi. Skutki tego widać po wzrostach cen surowców. W przypadku rynków mięsnych na ceny wpływa niska podaż a wojna za granicą tylko zwiększa presję na cennikach.
Cena świń w końcu drgnęła do góry
Ceny skupu żywca wieprzowego po długim okresie samych spadków zaczynają wzrastać. Niestety koszty produkcji nadal przewyższają koszty dochodu. W ostatnim tygodniu tuczniki podrożały w większości krajów UE. W notowaniach VEZG z dnia 2/03/2022 cena poubojowa tuczników w Niemczech została ustalona na poziomie 1,50 €/kg (+18 ₵ t/t). POLPIG tłumaczy, że powodem tej podwyżki były następujące czynniki:
- niemieckie pogłowie świń spadło o 9,4%,
- obostrzenia Covid-19 są stopniowo znoszone,
- trwają przygotowania do sezonu imprez na wolnym powietrzu,
- zbliżają się Święta Wielkanocne,
- ceny i popyt na mięso wieprzowe rośnie.
W Polsce można zauważyć podobne tendencje. Coraz mniejsza ilość żywca przy wysokim kursie euro skutecznie ograniczyła import żywca i wieprzowiny do Polski. Jak podaje POLPIG średnia cena skupu tuczników wzrosła skokowo do wysokości 7,20 zł/kg kl.E (+1,50 zł t/t). Trendy cenowe w skupie żywca, powinny być kontynuowane w najbliższych tygodniach niestety jednocześnie martwią rosnące ceny pasz, które oddziałują negatywnie na możliwość odrabiania strat hodowców ponoszonych przez wiele ubiegłych miesięcy.
Dalsze podwyżki za byki i krowy i jałówki
W przypadku rynku wołowiny ceny nadal regularnie wzrastają. Tutaj także przyczyną wzrostów jest niska ilość żywca i wysokie koszty produkcji.
Na rynku za skup buhajów w klasie R można uzyskać ok. 20 zł/kg. Ceny byków w wadze żywej kształtują się na poziomie od 10,50 do maksymalnie 12,50 zł/kg. Jałówki też mogą pochwalić się dobrą passą bo w skupie za klasę R można dostać powyżej 18 zł/kg. W wadze żywej ich cena wynosi powyżej 9 zł. Krowy natomiast wyceniane są na poziomie od 17 do 18 zł/kg, a w przypadku wagi żywej od 7,50 do 9 zł/kg.
Prognozy wskazują, że najbliższe miesiące będą sprzyjały utrzymaniu się trendu wzrostowego.
Wojna wpływa na ceny drobiu
Produkty drobiarskie znacznie podrożały. Oprócz niskiej podaży przy licznych ogniskach HPAI na cenę wpływa znacznie wojna na Ukrainie, która jest głównym eksporterem żywca na rynek europejski. Na wolnym rynku stawki za brojlera dochodzą do nawet 6 zł/kg. Kilogram tuszki kurczaka wyceniany jest powyżej 8 zł! To dużo wyższe stawki niż były dotychczas i nie zapowiada się, że miałoby się to zmienić.
Wzrosty cenowe, które obecnie obserwujemy nie wzięły się znikąd. Za nami 2 lata pandemii, która przyczyniła się do wielu bankructw gospodarstw rolnych i zawieszenia produkcji. W najbliższym czasie ceny nie spadną ponieważ żywca na rynku brak a odbudowa stad nie trwa 2 tygodnie a kilka do kilkunastu miesięcy. Za mięso zapłacimy więcej, ale nie oznacza to, że branża ma się dobrze -presja rosnących kosztów spowodowała, że wyniki uległy pogorszeniu w stosunku do lat poprzednich.
Zdj: pixabay