czwartek, 25 kwietnia, 2024
spot_imgspot_img

Sześciokrotne podwyżki cen mięsa w Niemczech? Co na to polski rynek?

spot_img

Jak walczyć ze zmianą klimatu? Podnieść ceny mięsa – zaproponował nowy minister rolnictwa W Niemczech, Cem Özdemir z partii Zielonych. Skąd ten pomysł? Jego zdaniem cena żywności powinna uwzględniać koszt środowiskowy. Cena mięsa miałaby być 5, a nawet 6 krotnie większa niż dotychczas.

Kilogram mięsa za 80 euro

W lipcu 2021 roku rządowa komisja ds. przyszłości rolnictwa przemysłowego w Niemczech, złożona zarówno z grup ekologicznych, jak i grup rolników, określiła ogólne cele, które są zbieżne z tym co wskazał niemiecki minister rolnictwa Cem Özdemir. Na liście znalazło się między innymi zmniejszenie spożycia mięsa i zwiększenie ochrony klimatu. Chodź trudno w tu uwierzyć, komisja doszła do wniosku, że najlepszym pomysłem będzie podniesienie cen mięsa z 13 do ponad 80 euro za kilogram. W opinii komisji produkty mleczne także powinny być droższe i kosztować od dwóch do czterech razy więcej niż obecnie. 

Konieczność podwyżki cen komisja tłumaczy zrównoważeniem kosztów ponoszonych w związku z zanieczyszczeniem środowiska i utratą bioróżnorodności. Z jej wyliczeń wynika, że szkody wyrządzone środowisku przez rolnictwo przemysłowe powodują koszty w wysokości około 90 mln euro rocznie. W związku z tym podczas spotkania zalecono zainwestowanie 7-11 mld euro rocznie w sfinansowanie przekształcenia przemysłu rolnego w ekologiczny. Na dodatek stwierdzono w raporcie, w żadnym wypadku nie da się uniknąć zmniejszenia całkowitej ilości zwierząt hodowlanych w niemieckich gospodarstwach.

Ceny żywności muszą koniecznie wzrosnąć, aby rolnicy otrzymywali godziwe wynagrodzenie

Koszty związane z produkcją rolną z każdym rokiem a nawet miesiącem coraz bardziej rosną. Reinhard Jung, szef niezależnej grupy rolników „Freie Bauern” (Wolni Rolnicy), sam będąc rolnikiem na pół etatu, z zadowoleniem przyjął ogólny kierunek obrany przez Özdemira. Jego zdaniem, że jeśli konsumenci świadomie pytaliby o żywność regionalną i wyprodukowaną w sposób zrównoważony, zwiększyłoby to nie tylko uznanie, ale ostatecznie ilość pieniędzy, które rolnicy mogliby zarobić. Jung nie uważa jednak, że ceny żywności muszą koniecznie wzrosnąć, aby rolnicy otrzymywali godziwe wynagrodzenie. Jako przykład polepszenia sytuacji materialnej rolników wskazał na „uszczknięcie” trochę pieniędzy od dużych supermarketów, rzeźni i zakładów mleczarskich, na rzecz producentów. Wtedy konsument nie musiałby płacić dużo więcej.

Szansa dla polskich rolników

Zapytaliśmy Aleksandra Dargiewicza Prezesa Zarządu Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej (POLPIG) o potencjalne skutki podniesienia cen mięsa w Niemczech w odniesieniu do polskiego rynku wieprzowiny, który reaguję dynamicznie na wszelkie zmiany zza Odrą. O to co nam odpowiedział:

Nie znamy szczegółów proponowanych przepisów. Możemy tylko się domyślać, że mogą one znacząco ograniczyć produkcję żywca wieprzowego w niemieckich gospodarstwach z powodu braku ich konkurencyjności na rynku Wspólnoty. Ewentualna znacząca likwidacja produkcji w Niemczech otworzy rynek dla eksporterów wieprzowiny z innych krajów unijnych w tym z Polski. Sprawy klimatyczne powinny być rozwiązywane w skali globalnej. Ograniczenia produkcyjne wprowadzone tylko w jednym czy nawet grupie krajów naruszają równowagę konkurencyjną i zachęcają do przenoszenia produkcji w rejony, które ograniczeń nie stosują”

Czy pomysł dojdzie do skutku? Na pewno wymaga on konsultacji i czasu wprowadzenia zanim wejdzie w życie. Na pewno wpłynie na rynek mięsa w Polsce chyba, że nasi rządzący wpadną na ten sam pomysł..

Źródło: Deutsche Welle
Zdj:pixabay

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x