Chiny, największy na świecie importer produktów rolnych z drugą co do wielkości populacją wynoszącą 1,4 miliarda ludzi, w ostatnich latach uznały za priorytet zmniejszenie zależności od zagranicznych dostawców. W ostatnim planie pięcioletnim przewidziano roczną produkcję zbóż na poziomie nie mniejszym niż 650 milionów ton.
Pojemność magazynów wzrosła w Chinach o ponad 1/3 w ciągu 10 lat
W tym celu Państwo Środka zwiększyło w 2023 roku pojemność magazynów zbożowych w całym kraju o 200 mln ton do 700 mln ton, a wskaźnik strat w państwowych magazynach zbożowych utrzymywał się na rozsądnym poziomie 1%. W magazynach tych standardowo stosowano technologie przechowywania zboża „cztery w jednym”, obejmujące wentylację mechaniczną, fumigację, monitorowanie i chłodzenie, co usprawniło jakość i świeżość przechowywania ziarna.
ZOBACZ TAKŻE: GUS zapowiada mniejszy areał zbóż podstawowych i rzepaku pod tegoroczne zbiory
Należy zauważyć, że możliwości magazynowe Chin wzrosły w o 36% w porównaniu z 2014 r. i odpowiadają rocznej produkcji zbóż w kraju.
W Chinach zmagazynowana jest ponad połowa światowych zapasów pszenicy i prawie 70% kukurydzy oraz ryżu
Według USDA zapasy zbóż w Chinach / globalnie na koniec tego sezonu wyniosą:
- pszenica: 132,5 mln ton (86% rocznej konsumpcji) / 258 mln ton – razem świat;
- kukurydza: 212,8 mln ton (68% rocznego zużycia) / 313 mln ton – razem świat;
- ryż: 103 mln ton (69% rocznej konsumpcji) / 175 mln ton – razem świat;
- soja: 36 mln ton (30% rocznej konsumpcji) / 112 mln ton – razem świat.
Źródło: grainworld, USDA