Co znajdziesz w artykule?
Jak wynika z opublikowanego w piątek (04.10.2024) miesięcznego raportu FAO, ceny żywności na całym świecie zaczęły ponownie rosnąć we wrześniu, do czego przyczynił się najmocniej cukier, oleje roślinne i zboża.
Wrześniowe odbicie cen żywności było największe od marca 2022 roku
Po kilku miesiącach spadków indeks cen żywności obliczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa ( FAO ), który śledzi wahania międzynarodowych cen koszyka podstawowych produktów, wzrósł we wrześniu o 3 proc., co oznacza najwyższy wzrost miesięczny od marca 2022 roku.
Indeks cen żywności jest nieco wyższy niż rok temu, ale mocno poniżej historycznego szczytu
W skali roku światowe ceny żywności wzrosły i 2,1% w ciągu jednego roku. W porównaniu z historycznymi poziomami indeks jest o 22,4 procent poniżej szczytu 160,3 punktu osiągniętego w marcu 2022 roku.
Notowania Indeksu cen żywności FAO w ostatnich 4 latach
Notowania cen wszystkich grup towarów wchodzących w skład indeksu wzrosły, a skala odbicia wahała się od 0,4 proc. dla indeksu cen mięsa do 10,4 proc. w przypadku cukru.
Zmiany wartości poszczególnych subindeksów FAO (grup towarów)
SPRAWDŹ TAKŻE: Ceny w sklepach wciąż będą rosły. Inflacja może dojść nawet do 10%
Źródło: FAO