Wydawać by się mogło, że fatalna sytuacja na rynku trzody chlewnej nie odpuści lecz kolejny tydzień przyniósł notowania w których widać delikatną poprawę. Co prawda ceny nadal znajdują się poniżej jakiegokolwiek poziomu opłacalności produkcji jednak minimalne podwyżki stają się realną szansą na wyjście z dołka. Sytuację skomentował unijny komisarz ds. rolnictwa, który twierdzi, że to co obecnie widzimy w branży jest pozytywnym sygnałem poprawy na rynku trzody chlewnej. Wzrost cen prosiąt oraz rozluźnienie ilości tuczników czekających na ubój jest oddechem, którego tak bardzo spragnieni są hodowcy.
Jakie ceny figurowały na rynku trzody na krajowym rynku?
Polska
Miniony tydzień charakteryzował się ku zaskoczeniu wzrostem cen za żywiec wieprzowy. W dniach 07–14.02.2021 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW poinformowały, że żywiec wieprzowy kosztował przeciętnie po 4,16 zł/kg, wobec 4,03 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był o 6,6% droższy niż przed miesiącem, ale o 31,5% tańszy niż przed rokiem.
UE
W dniach 07–14.02.2021 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 129,45 EUR/100 kg (+0,8) masy poubojowej schłodzonej.
Największy tygodniowy wzrost odnotowano na Cyprze (+16,8%) a największy spadek na Czechach (-1,8%). W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 121,53 EUR/100 kg (+3,3) względem 117,69 EUR/100 kg z ubiegłego tygodnia.
W rozpatrywanym tygodniu listopada br. cena sprzedaży półtusz wieprzowych nie uległa zmianie i wynosiła 6,02 zł/kg, o 2,3% więcej w odniesieniu do ostatniego notowania. Cena półtusz była o 30,5% niższa niż przed rokiem.
Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )
Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).
Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]- masa poubojowa ciepła.
Tab. 4 Ceny sprzedaży półtusz wieprzowych – na rynek wspólnotowy
źródło: Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW
kzp-ptch.pl