wtorek, 22 października, 2024
spot_img

Bezruch cen na rynku wołowiny

spot_img

Znaczne wahania wołowiny odeszły w niepamięć wraz z zeszłym rokiem. Aktualnie na rynku mamy do czynienia ze stabilizacją. Ceny w skupach wprawdzie wyhamowały jednak nadal utrzymują się na względnie wysokim poziomie. Istotnym faktem jest deficyt bydła na rynku, który w przyszłych miesiącach będzie wpływał na atrakcyjne ceny w skupie.

Jakie ceny widnieją na krajowym rynku?

W dniach 31.01 – 07.02. 2021 r. cena zakupu żywca wołowego wzrosła. Skupowano go po 6,70 zł/kg, o 5 gr mniej niż w poprzednim notowaniu. Cena bydła była o 1,4% wyższa niż przed miesiącem oraz o 7% wyższa niż przed rokiem.

W zakładach mięsnych w drugim tygodniu stycznia ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzedawano przeciętnie po 14,03 zł/kg.

Najmłodsze byczki 8-12 potaniały o 1,2%. W raporcie kilogram wagi żywej kosztował 6,57 względem 6,65 złz zeszłego tygodnia. Cena ta jest niższa o 9,5% w stosunku do miesiąca przed  i o 2,4% wyższa niż rok temu.

Byki 12-24 miesięczne nie odnotowały znacznej zmiany cenWyceniane były na 7,52 względem 7,49 zł/kg z zeszłego tygodnia. W porównaniu do analogicznego okresu 2019 ich cena jest wyższa o 11,5%.

Najstarsze byki <24 msc delikatnie potaniały.. W skupie za w.ż otrzymać było można 7,48 zł względem 7,49 zł z ubiegłego tygodnia. W stosunku do zeszłego roku ich wartość jest wyższa aż o 12,5%

Cena krów uległa korekcie. Za kilogram wagi żywej można było uzyskać 5,13 zł,. Ich wartość była wyższa o 2,3% w porównaniu do zeszłego roku.

Jałówki także zanotowały obniżkę. Cena za kilogram w.ż wynosiła 6,98 zł/kg o 4 gr mniej niż ostatnio. Ich cena kształtuje się na poziomie o 4,2% wyższym niż rok temu.

Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 12,18-14,16 zł/kgjałówek: 13,47 zł/kg a krów: 10,54 zł/kg.

* – jest to cena netto (bez VAT) zapłacona dostawcom bydła za dostarczony do rzeźni pełnowartościowy żywiec wołowy na bazie franco zakład. Cena ta zawiera również wszelkie dodatkowe płatności (premie, nagrody itp.) niezależnie od okresu w jakim zostały wypłacone.
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane w Polsce (średnia ważona) w latach 2011-2015: bydło ogółem – 0,518 (było 0,507); byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540); krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530), mpc – masa poubojowa ciepła, mps – masa poubojowa schłodzona, 
*** z uwagi na ustawowy obowiązek nie identyfikowalności danych, ceny nie podano. Źródło: Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rolniczej (ZSRIR – MRiRW)  

źródło: gov.pl

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x