poniedziałek, 6 lutego, 2023

Ceny tucznika w UE stabilne. W Polsce dramatyczna sytuacja. Co dalej?

spot_imgspot_img
-REKLAMA-spot_img

Na rynku europejskim ceny utrzymują się na poziomie sprzed miesiąca jednak w przypadku Polski z tygodnia na tydzień cena ulega drastycznym obniżkom. Niewątpliwe jest to wpływ ASF w kraju i Niemczech. Podaż u sąsiadów za Odrą cały czas jest ograniczana co skutkuje niskimi cenami w skupach. Jak na razie szanse na zatrzymanie kryzysu są bardzo małe. Jeśli nie dojdzie do porozumienia Niemiec z Państwem Środka  a ASF będzie rósł w sile , polscy hodowcy świń bedą w kropce.

Jak kształtował się rynek wieprzowiny w ostatnim tygodniu września?

Polska

W czwartym tygodniu września br. na rynku krajowym odnotowano dalszy spadek cen żywca wieprzowego. W dniach 20–27.09.2020 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW poinformowały, że  żywiec wieprzowy kosztował przeciętnie po 4,49 zł/kg,  o 10 gr taniej niż w ubiegłym tygodniu. Był to poziom cen o -7% niższy niż przed miesiącem oraz o –24% niższy niż przed rokiem.

UE

W dniach 20–27.09.2020 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 141,64 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, względem 142,58 EUR, o -1% mniej niż w poprzednim notowaniu, o 6% niższa niż przed miesiącem oraz o 22% niższa niż przed rokiem.

Największy tygodniowy spadek cen odnotowano w Słowenii (o 4,2%, do 161,85 EUR/100 kg o ok. 9 euro mniej), a największy wzrost – w Węgrzech (o 1,8%, do 135,29 EUR/100 kg względem 134,38 EUR/100 kg). W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 130,87  EUR/100 kg, o 5,18 euro mniej niż w zeszłym tygodniu.

W ostatnim tygodniu września br. cena sprzedaży półtusz wieprzowych w zakładach mięsnych wyniosła średnio 6,60 zł/kg i była o 27 gr/kg niższa niż tydzień wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena półtusz była niższa o 23%.

Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )

SKUP
Klasa półtuszCENA [zł/tonę]Zmiana tygod.%ŚredniaStruktura zakupu
wieprzowych[MPS][MPC]cenymięsamasa tuszywg liczby
wg EUROP27.09.202020.09.202027.09.202020.09.2020[%]w tuszy[kg][%]
123456789
POLSKA
klasa S5 9666 0915 8495 972-2,0661,695,536,2
klasa E5 9046 0195 7885 901-1,9157,996,652,5
klasa U5 5265 6625 4185 551-2,3953,397,410,1
klasa R5 1265 2475 0255 144-2,3048,397,71,1
klasa O4 2414 4044 1584 318-3,6943,4107,00,1
klasa P4 5014 1424 4134 0618,6737,493,10,0
S-P Razem5 8775 9975 7615 879-2,0058,796,3100,0
źródło:Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej

Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).

CENA [zł/kg]
MAKROREGIONY27.09.202020.09.2020Tygodniowa zmiana ceny [%]
POLSKA4,494,59-2,00
REGION PÓŁNOCNY4,624,69-1,55
REGION ŚRODKOWO-WSCHODNI4,514,62-2,39
REGION POŁUDNIOWO-WSCHODNI4,534,64-2,45
REGION ZACHODNI4,384,47-2,00
źródło:Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej

Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]- masa poubojowa ciepła.

POLSKACENARoczna zmiana ceny [%]
[MPC] zł/tonę
27.09.202029.09.2019
klasa S5 8497 737-24,4
klasa E5 7887 613-24,0
klasa U5 4187 247-25,2
klasa R5 0256 891-27,1
klasa O4 1586 232-33,3
klasa P4 4136 149-28,2
S-P Razem5 7617 605-24,2
źródło:Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej

Tab. 4 Średnie tygodniowe krajowe ceny prosiąt uzyskane w transakcjach targowiskowych.

Prosięta ok. 25 kg w zł/szt.Kategoria ceny9/27/20209/20/2020Tygodniowa zmiana w %
min. w zł/szt.221,00150,0047,3
max. w zł/szt.285,00285,000,0
średnia w zł/szt.252,60239,005,7
szacunkowa podaż414435-4,8
szacunkowa sprzedaż32029010,3
* wsk_war_atmosf.2,712,89-6,2
*wskaźnik warunków atmosferycznych
źródło:Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej

Maria Chmal
źródło:Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW kowr.gov.pl

Agro Profil
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

spot_img

Śledź nas

29,379FaniLubię
9,855ObserwującyObserwuj
17,100SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x