Ceny cukru na świecie odbiły symbolicznie w górę w VIII, ale w Polsce spadły

spot_img
spot_img

Ceny cukru na świecie odbiły symbolicznie w górę w sierpniu po zaliczeniu poziomu najniższego od kwietnia 2021 roku – wynika z najnowszego raportu FAO. Dane pokazują, że wskaźnik światowych cen cukru FAO wyniósł w sierpniu średnio 103,6 punktu, odbijając w górę o 0,3 punktu (0,2%) w porównaniu z lipcem, po pięciu z rzędu miesięcznych spadkach. W stosunku do sierpnia 2024 roku wskaźnik cen cukru FAO obniżył się jednak o 10,3 punktu (9%).

Indeks światowych cen cukru FAO pozostaje w pobliżu wieloletnich minimów – wykres

Przeczytaj również – FAO: Światowe ceny olejów roślinnych najwyżej od ponad 3 lat

Ograniczone odbicie światowych cen cukru było spowodowane obawami o produkcję w Brazylii

Wzrost ten był napędzany głównie obawami o perspektywy produkcji w Brazylii, w obliczu zmniejszonych plonów trzciny cukrowej i niskiego poziomu odzysku cukru w kluczowych południowych regionach uprawy. Dodatkowo, silniejszy globalny popyt na import cukru, zwłaszcza z Chin, wywierał dalszą presję na wzrost cen.

Jednak oczekiwania na większe zbiory w Indiach i Tajlandii, wynikające z korzystnych warunków pogodowych, ograniczyły ogólny wzrost cen cukru na świecie.

W Polsce ceny cukru spadły delikatnie w lipcu i były o 12% niższe niż rok wcześniej (MRiRW)

Dane MRiRW pokazują (kończą się na lipcu), że krajowe ceny cukru systematycznie spadały od lipca 2023 roku do listopada 2024 roku. W grudniu 2024 roku ceny odbiły w górę (pierwszy raz od kwietnia 2023) z 2113 do 2182 zł/t. W styczniu cena średnia krajowa cukru wzrosła do 2297 zł/t. Od lutego do kwietnia ceny średnie cukru delikatnie spadały by odbić w czerwcu do 2.273 zł/kg i spaść w lipcu do 2221 zł/t. Nadal cena średnia cukru z lipca była o 12 procent niższa w skali roku.

Dla porównania, w analogicznym okresie (lipiec 2024 – lipiec 2025) światowe ceny cukru wzrosły o 6 procent (Indeks FAO).

Średnie miesięczne ceny sprzedaży cukru w Polsce (wykres według MRiRW)

W Polsce ceny cukru spadły o 27% w skali roku – GUS

Dane o inflacji GUS z początku września informują, że cukier potaniał w sierpniu w Polsce o 2,7% w porównaniu do lipca i aż o 27% w skali roku.

Źródło: FAO, MRiRW, GUS

spot_imgspot_img
Andrzej Bąk
Andrzej Bąk
Pochodzę ze wsi położonej na Lubelszczyźnie. Wykształcenie zdobyłem na studiach rolniczych w Olsztynie i Lublinie (ekonomika rolnictwa), oraz w Wyższej Szkole Menedżerów (doradztwo inwestycyjne i analiza finansowa). Pracowałem przy tworzeniu Warszawskiej Giełdy Towarowej S.A. (WGT S.A.) przy udziale ekspertów z giełdy w Chicago. Aktualnie prowadzę portal internetowy e-WGT - Internetowa Giełda Rolna należący do WGT S.A. Na co dzień zajmuję się analizą rynków rolnych i paliw.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x