Co znajdziesz w artykule?
Przez dziesięciolecia wraz ze wzrostem dochodów mieszkańców danego kraju rosło również spożycie mięsa. Punkt zwrotny może nadejść w krajach o wysokich dochodach, zwłaszcza w Europie Zachodniej i Ameryce Północnej, gdzie przewiduje się spadek spożycia mięsa na mieszkańca w nadchodzącej dekadzie, napisano w raporcie na temat perspektyw światowego rolnictwa sporządzonym przez przez Organizację Narodów Zjednoczonych (FAO) oraz Organizację Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD).
Mniej więcej jedna na sześć z prawie 8 miliardów ludzi na planecie żyje w bogatych krajach i odpowiada za około jedną trzecią spożycia mięsa na całym świecie. Ale teraz „wzorce spożycia mięsa przez konsumentów w większości krajów o wysokich dochodach zaczęły się zmieniać” — czytamy w raporcie.
W swoim raporcie Agricultural Outlook 2023-32 eksperci prognozują, że popularny już drób będzie dostarczał 41% białka mięsnego w 2032 roku.
Rosnąca tendencja
„Na całym świecie istnieje rosnąca tendencja wśród konsumentów do zwiększania wrażliwości na kwestie związane z dobrostanem zwierząt, środowiskiem i zdrowiem, a drób ma najmniejszy ślad węglowy. W niektórych przypadkach te zmiany preferencji mogą prowadzić do zmniejszenia spożycia mięsa na mieszkańca, jak w przypadku Unii Europejskiej, dla której prognoza przewiduje ciągłe zastępowanie mięsa wołowego i wieprzowego mięsem drobiowym” – czytamy w raporcie.
„Oczekuje się, że Ameryka Północna i Oceania, które historycznie preferowały wołowinę, odnotują najbardziej znaczący spadek spożycia na mieszkańca” – czytamy w raporcie. Mówi się, że najpopularniejszym mięsem będzie drób, a następnie wieprzowina, wołowina i mięso baranie.
Ale jeśli zamożni konsumenci kładą na talerzach trochę mniej mięsa, reszta świata wciąż jest go spragniona, powiedział Agricultural Outlook.
Wzrost światowego spożycia mięsa
Raport przewiduje 2% wzrost światowego spożycia mięsa na mieszkańca w nadchodzącej dekadzie, dzięki połączeniu wyższych dochodów i rosnącej populacji.
Światowe spożycie drobiu, mierzone tonażem, wzrosłoby o 15%, wieprzowiny o 11%, wołowiny o 10%, a owiec, stanowiących stosunkowo niewielką część podaży mięsa, o 15%.
OECD i FAO spodziewają się, że globalne spożycie mięsa będzie rosło do 2075 r., chociaż „trendy demograficzne, zdrowie ludzi, dobrostan zwierząt i kwestie środowiskowe mogą negatywnie wpłynąć na spożycie mięsa” w dłuższej perspektywie.
Popyt na mięso może spadać
„W pewnym momencie w pozostałej części XXI wieku światowy popyt na mięso może zacząć spadać. Niemniej jednak ograniczenia związane z zasobami i środowiskiem mogą ograniczyć dalszy wzrost podaży i popytu na mięso, potencjalnie powodując wcześniejsze nadejście punktu zwrotnego” – napisali.
Globalna produkcja rolna i żywności powinna rosnąć średnio o 1,1% rocznie do 2032 r., czyli o połowę mniej niż w dekadzie kończącej się w 2015 r.
W specjalnej ocenie kluczowych środków produkcji w rolnictwie, OECD i FAO stwierdziły, że wzrost cen nawozów o 10% powoduje wzrost cen żywności o 2%, przy czym ciężar spada najbardziej na biednych.
„Inwestycje w innowacje, dalszy wzrost produktywności i zmniejszenie emisyjności produkcji są potrzebne, aby położyć podwaliny pod długoterminowe bezpieczeństwo żywnościowe, przystępność cenową i zrównoważony rozwój”, powiedział sekretarz generalny OECD.
Źródło: OECD/FAO