Co znajdziesz w artykule?
Głównym celem tej inicjatywy jest dekarbonizacja łańcucha wartości żywności, która koncentruje się na działaniach rolników na rzecz bardziej stabilnego i zrównoważonego systemu żywnościowego. Inicjatywa zrzeszająca rolników i podmioty łańcucha wartości żywności ma na celu zbadanie przyszłych struktur wynagradzania rolników, którzy zdecydowali się wdrożyć nowe praktyki w dziedzinie redukcji emisji dwutlenku węgla, a tym samym przyczyniających się do realizacji celów Komisji Europejskiej w zakresie Zielonego Ładu. Nowy Europejski Program Węglowy dostrzega newralgiczną rolę, jaką odgrywają rolnicy i ich pola uprawne. Program ten stanowi również integralną część zobowiązań Bayer w zakresie zrównoważonego rozwoju, których celem jest zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych z rolnictwa o 30 proc. do 2030 roku.
– Nasz program węglowy (Carbon Program) aktywnie przyczynia się do rozwoju rolnictwa w Europie poprzez bezpośrednią współpracę z rolnikami jako producentami podstawowymi, jak również poprzez angażowanie podmiotów obecnych w całym łańcuchu wartości żywności. Współpraca na poziomie całego łańcucha żywności pomoże obniżyć emisyjność europejskiego systemu żywnościowego w sposób korzystny dla rolników, środowiska i konsumentów – podkreśla Lionnel Alexandre, Carbon Business Venture Lead na Europę, Bliski Wschód i Afrykę w Bayer Crop Science. – Główną ideą jest nagradzanie rolników za wdrażanie praktyk rolniczych przyjaznych dla klimatu, takich jak uprawy okrywowe, ograniczenie orki, płodozmian i precyzyjne stosowanie azotu – wyjaśnia Lionnel Alexandre. – Działania te pozwalają zmagazynować węgiel w glebie, jednocześnie poprawiając jej stan, odporność i produktywność, jak również ograniczają emisje.
Narzędzie cyfrowe od Bayer
Chcąc wesprzeć rolników firma Bayer wprowadzi narzędzie cyfrowe, które pozwoli rolnikom ubiegać się o nagrody na podstawie dokładnych, zweryfikowanych danych. System ten będzie zgodny z obowiązującymi standardami ochrony danych osobowych, a przy tym niezawodny i łatwy w obsłudze. Cyfrowe rozwiązanie w zakresie monitorowania, raportowania i weryfikacji (MRW) opiera się na wiodącej w branży cyfrowej platformie rolniczej Climate FieldView™ firmy Bayer.
W projekcie udział bierze 27 gospodarstw, a ich obszar obejmuje łącznie ok. 500 ha. Gospodarstwa zlokalizowane są na terenie 7 krajów: Francji, Hiszpanii, Belgii, Danii, Niemczech, a także Ukrainy i Wielkiej Brytanii. Europejski Program Węglowy zakłada wspólne działania rolników, ekspertów Bayer oraz uczestników łańcucha wartości żywności w ramach laboratorium rolnictwa węglowego, gdzie mogą wspólnie testować działania i zdobywać wiedzę. Należy się spodziewać, że przystąpią oni do programu do końca roku.
Po ustaleniu aktualnej, wyjściowej zawartości węgla w gruntach rolników uczestniczących w projekcie rozpocznie się wdrażanie praktyk rolnictwa przyjaznego dla klimatu, takich jak stosowanie roślin okrywowych i ograniczenie uprawy roli. Wdrażanie nowych praktyk będzie stale monitorowane i doskonalone. Wnioski i dalsze spostrzeżenia, uzyskane od uczestniczących w projekcie partnerów z całego łańcucha wartości żywności, będą miały wpływ na przygotowanie precyzyjnego cyfrowego narzędzia MRW. Oczekuje się, że nowe rozwiązanie cyfrowe zostanie udostępnione w ciągu najbliższych trzech lat, natomiast wdrożenie go w ramach Climate FieldView™ planowane jest w trzecim roku programu.
– Nienaruszona struktura gleby i odpowiednia zawartość próchnicy mają decydujące znaczenie dla zabezpieczenia moich dochodów – podkreśla Stefanie Peters z Agro-Farm GmbH Nauen, należącego do sieci Bayer Forward Farm. – Moim zdaniem rolnictwo węglowe, magazynowanie węgla w glebie, może się do tego w znacznym stopniu przyczynić. Cieszę się również na współpracę z różnymi uczestnikami programu węglowego Bayer.
Więcej o programie
Europejski start programu jest częścią Globalnej Inicjatywy Węglowej firmy Bayer. Została ona zapoczątkowana w USA i Brazylii w lipcu 2020 roku. W tych krajach Bayer jest pierwszym podmiotem z sektora rolnictwa, który oferuje wszystkie niezbędne technologie w dziedzinie nasion, ochrony upraw i rozwiązań cyfrowych, pozwalających na monitorowanie, raportowanie i weryfikację oraz certyfikację zgodnie z uznanymi międzynarodowymi standardami.
– Nasza wizja zakłada, że w przyszłości detaliści z branży spożywczej lub producenci żywności będą mogli z pełnym przekonaniem pracować nad skutecznymi projektami redukcji emisji dwutlenku węgla z udziałem partnerskich gospodarstw z ich konkretnych łańcuchów dostaw – uważa Alexandre Teillet, Head of New Business Models w Bayer Crop Science na obszar Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki. – Jednocześnie rolnicy z całego świata, jako główni producenci w stabilnym i dłuższym łańcuchu wartości żywności, powinni być wynagradzani w przejrzysty i sprawiedliwy sposób za skuteczną redukcję emisji dwutlenku węgla dzięki stosowanym przez siebie praktykom rolniczym.
Uruchomienie Europejskiego Programu Węglowego jest najnowszym elementem działań Bayer na rzecz dekarbonizacji systemów żywnościowych w Europie. Na początku tego roku firma poinformowała o swoim udziale w Europejskiej Koalicji Carbon + Farming, która propaguje podejście ukierunkowane na gospodarstwa rolne w celu opracowania rozwiązań dekarbonizacji systemów żywnościowych w regionie. Koalicja przedstawi również Komisji Europejskiej zestaw zaleceń, które mają pomóc w kształtowaniu polityki UE w celu zwiększenia skali wdrażania inteligentnych rozwiązań klimatycznych.
Program według rolników
Poznajmy co o samym programie mówią rolnicy. Jak przyznają Erik oraz Philippe van Avermaete z Linter w Belgii. “Cieszymy się, że bierzemy udział w tym projekcie, ponieważ zrównoważenie przez długi okres czasu było istotą naszych działań biznesowych. Sekwestracja węgla w glebie jest bardzo ważna dla nas. Dla przykładu, zdecydowaliśmy się na zadrzewienie działek wokół posiadłości, jak również sprawdzenie nowych, wiążących azot upraw, tj. bób, a także już od wielu lat swoje pola nawozimy obornikiem oraz stosujemy uprawę uproszczoną. Przyszłość widzimy również w mechanicznym zwalczaniu chwastów. Jakość gleby, a w szczególności zawartość węgla w glebie, jest ważne z punktu widzenia żyzności gleby. Przeszkodą są przepisy dotyczące nawożenia, które ograniczają wykorzystanie nawozów. Jednak jesteśmy szczęśliwi, że wspólnie z firmą Bayer możemy opracować nowe metody, które pomogą walczyć z globalnym ociepleniem.”
Natomiast rolnik z miejscowości Huldenberg z Belgii, Josse Peeters dodaje: „ Dzisiaj przywiązuję dużą rolę do zawartości węgla w glebie, szczególnie w kontekście przeciwdziałania erozji. Stosuję kompost oraz międzyplony, a także ograniczam orkę. Działania te mają na celu zwiększenie ilości materii organicznej w glebie. Staram się również zmniejszyć zużycie energii, a ziemniaki w przechowalni chłodzone są z wykorzystaniem energii z paneli słonecznych. Jestem ciekaw jakie rozwiązania pozwalające sprawić, że praca będzie bardziej przyjazna dla klimatu, zostaną wdrożone w przyszłości. Ważne by środki te były możliwe do zastosowania w praktyce i przystępne cenowo”.
Natomiast Michael Mølgaard – rolnik z Danii, z Tolstrupgaard Estate mówi: “Z chęcią dołączyłem do programu węglowego firmy Bayer (Bayer Carbon Program – przyp. red.), ponieważ umożliwia to sprawdzenie i zdobycie wiedzy w moim gospodarstwie i polach. Wierzę, że dzięki małym zmianom w moich działaniach w prowadzeniu upraw możemy wspólnie zwiększyć sekwestrację węgla w glebie. Uważam również, że wizja firmy Bayer odnośnie rolnictwa regeneratywnego w przyszłości.”
„Zaangażowałem się w program węglowy firmy Bayer, ponieważ chcę brać udział i nauczyć się jak uprawiać glebę w bardziej zrównoważony i przyjazny dla środowiska sposób. Poza tym jest to jedno z zagadnień, na którym będzie się skupiała przyszła WPR. Mam nadzieję, że dzięki temu programowi, zyskam wiedzę, jak stać się bardziej konkurencyjny i dochodowy, dzięki zastosowaniu bardziej zrównoważonych technik.” – mówi Waldo Reyes, z gospodarstwa El Chaparrito, Badajoz, Spain.
„Po wielu latach współpracy z firmą Bayer, było naturalnym, że wezmę udział w nowym projekcie węglowym. Znaczenie rolnictwa w kontekście żywności jest przez społeczeństwo uznawana bardziej niż kiedykolwiek. Jest to również czas by pokazać społeczeństwu, że możemy przeciwdziałać globalnemu ociepleniu. Liczę na to, że inicjatywa ta będzie źródłem innowacji, powodem do dumy, a także pozwoli mi otrzymać odpowiednie wynagrodzenie za stosowanie wartościowych praktyk.” – dodaje Hervé Mesnard z Francji.
Źródło: materiały prasowe Bayer