czwartek, 24 września, 2020
- REKLAMA -

Uwaga na komosę w burakach cukrowych

-REKLAMA-
-REKLAMA-
Pomimo suszy na plantacjach buraków cukrowych można zaobserwować wschodzącą komosę białą. Wschody są widoczne w całej Polsce.
W rejonach zachodnich wschody komosy rozpoczęły się w okresie Świąt Wielkanocnych. Obecnie, komosa tworzy pierwszą, a czasami już drugą parę liści właściwych. Ze względu na panującą suszę liście chwastów są pokryte warstwą woskową, która chroni je przed utratą wody.
Gruba warstwa woskowa dodatkowo sprawia, że mniej cieczy roboczej zatrzymuje się na liściach, a herbicydy znacznie gorzej wnikają. Ponadto, wytwarzany przez maszyny kurz osiada na liściach, który będzie ograniczał działanie herbicydów. Szczególnie w ubiegłym roku można było zauważyć, że na wielu polach komosa została niezwalczona w okolicy ścieżek technologicznych. Jest to właśnie efekt osiadania kurzu na roślinach.
W tym roku występuje kolejny czynnik ograniczający działanie herbicydów – niska wilgotność powietrza, która będzie przyczyniała się do szybszego niż zwykle odparowania wody z kropli cieczy roboczej, co będzie ograniczało wnikanie herbicydów do chwastów. Zbyt silne obniżenie napięcia powierzchniowego będzie potęgowało to zjawisko. Praktycznie jedynym rozwiązaniem w tej sytuacji jest zastosowanie adiuwanta zawierającego ester metylowy oleju rzepakowego (MSO).
Ester metylowy oleju rzepakowego to składnik, który bardzo dobrze rozpuszcza warstwę kutykuli. Jest też świetnym rozpuszczalnikiem dla herbicydów zawierających substancje aktywne takie jak etofumesat czy metamitron. Występuje w adiuwantach Atpolan BIO 80 EC oraz Atpolan BIO 80 EC Premium. Są to jedyne dostępne adiuwanty, które buforują pH cieczy roboczej w zakresie 7-7,5. Jest to o tyle ważne dla herbicydów sulfonylomocznikowych, ponieważ są lekkimi kwasami i w ograniczonym stopniu rozpuszczają się w wodzie. Poprzez podniesienie pH cieczy roboczej zwiększamy ich rozpuszczalność oraz skuteczność. Dodatkowe zakwaszenie cieczy roboczej poprzez stosowanie niewłaściwego adiuwanta będzie ograniczało rozpuszczanie herbicydów, a w efekcie ich wnikanie do chwastów oraz działanie.
Avatar
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

Podobne artykuły

Możliwe wezbrania na odrze i mniejszych rzekach Dolnego Śląska

Po wczorajszych burzach na Ziemi Lubuskiej i w południowej Małopolsce oraz dzisiejszych opadach miejscami od Warmii po Mazowsze, Tatry od piątku padać...

Jak to w końcu jest – podwyżki czy obniżki we skupach?

 Dane zebrane przez Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wykazywały, że w dniach 7–13.09.2020 r.zauważalne były obniżki cen. Jednak w 3 tygodniu...

Zagraniczni odbiorcy już szukają innych dostawców

Biznes niestety nie znosi niepewności a gospodarka próżni. Jest tak również w przypadku branży mięsnej opartej o handel produktami pochodzącymi z uboju...

Śledź nas

13,324FaniLubię to
260ObserwującyObserwuj
1,570SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły

Możliwe wezbrania na odrze i mniejszych rzekach Dolnego Śląska

Po wczorajszych burzach na Ziemi Lubuskiej i w południowej Małopolsce oraz dzisiejszych opadach miejscami od Warmii po Mazowsze, Tatry od piątku padać...

Jak to w końcu jest – podwyżki czy obniżki we skupach?

 Dane zebrane przez Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wykazywały, że w dniach 7–13.09.2020 r.zauważalne były obniżki cen. Jednak w 3 tygodniu...

Zagraniczni odbiorcy już szukają innych dostawców

Biznes niestety nie znosi niepewności a gospodarka próżni. Jest tak również w przypadku branży mięsnej opartej o handel produktami pochodzącymi z uboju...

NOWELIZACJA USTAWY ZA PLECAMI MINISTRA ARDANOWSKIEGO?

W Polsce toczy się obecnie żywa dyskusja na temat nowelizacji Ustawy o ochronie zwierząt, zwanej też: „Piątką Kaczyńskiego”. Ważnym uczestnikiem tej debaty...

Szkolenia dla KGW. Zgłoszenia tylko do jutra!

Jeżeli ciekawi Cię znaczenie produktów lokalnych i tradycyjnych, funkcjonowanie krajowych i unijnych systemów jakości żywności czy dziedzictwa kulinarnego, to wydarzenie jest dla...