czwartek, 28 marca, 2024
spot_img

Väderstad wita trzecie pokolenie – Henrik Gilstring obejmuje stanowisko dyrektora generalnego

spot_img

Väderstad, jeden z wiodących producentów w dziedzinie technologii uprawy i siewu na świecie, przygotowuje się do sukcesji na stanowisku dyrektora generalnego. W lutym 2022 roku Henrik Gilstring obejmie stanowisko prezesa i dyrektora generalnego. Henrik reprezentuje trzecie pokolenie rodziny właścicieli i obecnie należy do Zarządu Grupy.

Ciągłość, zrównoważony rozwój i innowacyjność to ważne zasady, którymi Väderstad kieruje się od momentu powstania firmy prawie 60 lat temu. Zarząd firmy zapewnił sobie sukcesję na stanowisku dyrektora generalnego z dużym wyprzedzeniem i rozpoczął przygotowania do ustąpienia obecnego dyrektora generalnego Mats’a Båverud.

Zarząd i kierownictwo koncernu jasno określiły kierunek rozwoju poprzez dobrze zaplanowaną sukcesję dyrektorów generalnych w oparciu o silne wartości Väderstad – mówi Crister Stark, prezes zarządu Väderstad Group.

Dzięki silnemu zaangażowaniu, zarówno ze strony właścicieli, jak i pracowników, nieustannie tworzymy innowacje w zakresie technologii a tym samym stabilną firmę. Decyzja ta daje nam dobre warunki do sprawnego, płynnego przekazania kierownictwa i odmłodzenia stanowiska dyrektora generalnego, mówi Crister Stark, Prezes Zarządu Grupy Väderstad.

Henrik Gilstring został wcześniej mianowany zastępcą dyrektora generalnego Grupy Väderstad, a od lutego 2022 r. obejmie stanowisko dyrektora generalnego Grupy.
Nie mogę się doczekać, aby w dalszym ciągu rozwijać Väderstad w sposób zrównoważony i zapewnić, że jako firma będziemy w stanie dostosować się do przyszłych wyzwań zarówno w odniesieniu do rozwoju rolnictwa, jak i w zakresie nowych politycznych i globalnych zasad, mówi Henrik.

Väderstad posiada bogatą historię innowacyjnych rozwiązań wdrażanych w branży rolniczej, silnych relacji z klientami i ogólnego rozwoju. Jest to bardzo ekscytująca podróż, która prowadzi do nowych celów. Mamy wszelkie możliwości dalszego rozwoju i ewolucji jako firma, jako partner naszych klientów i jako pracodawca.

Henrik Gilstring ma 35 lat i reprezentuje trzecie pokolenie rodziny właścicieli. Jest synem Christiny Stark, właścicielki drugiego pokolenia, oraz Gerta Gilstringa, który obecnie pracuje jako starszy inżynier w Väderstad. Gert Gilstring jest m.in. pomysłodawcą unikalnego systemu dozowania w maszynach Väderstad Tempo, który jest głównym elementem ogromnego sukcesu sprzedaży Tempo na całym świecie. Był on również zaangażowany w kilka innych nowatorskich koncepcji.

Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze. Agro Wydawnictwo powstało w styczniu 2016 roku i od tego czasu regularnie przekazuje polskim rolnikom wiedzę ułatwiającą prowadzenie nowoczesnego gospodarstwa. Każdego roku Magazyn Agro Profil uczestniczy w wielu wydarzeniach branżowych - między innymi Agro Show, Agro Tech Kielce, Polagra Premiery, Agro-Park, Targi Książki i wielu innych. Wydawnictwo współpracuje z wieloma pracownikami naukowymi takich placówek jak np. Instytut Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu czy też Politechniki Bydgoskiej.

Napisz komentarz

0 0 votes