niedziela, 25 października, 2020
- REKLAMA -

Producenci mięsa obawiają się o swoją przyszłość

-REKLAMA-
-REKLAMA-

Dieta opierająca się na produktach pochodzenia roślinnego na stałe wkroczyła na salony. Coraz więcej konsumentów skuszonych aspektami ekologicznymi i zdrowotnymi wybiera roślinne zamienniki.  Hodowcy żywca boją się o swoją przyszłość. Czy aby słusznie?

Według statystyk konsumpcja mięsa odpowiada za prawie 15 proc. wszystkich emisji CO2. To więcej, niż przemysł lotniczy. Co chwila spotkać można się z doniesieniami o fatalnych skutkach dla planety w związku z produkcją mięsa. Wegetarianie i weganie nie pozostawiają suchej nitki na hodowcach żywca. Jednak rosnący sektor spożywczy specjalizujący się w produktach pochodzenia roślinnego może okazać się alternatywą dla hodowców.

Rozwijający się trend

Dieta bezmięsna codziennie poszerza grono swoich odbiorców. Kolejne roślinne nowości pojawiają się na półkach sklepowych, a celebryci zachęcają do przejścia na dietę roślinną. Gwiazdy takie jak Oprah Winfrey, Natalie Portman, Jay-Z oraz banki i fundusze zainwestowały 200 mln dol. w szwedzką firmę Oatly zajmującą się produkcją mleka. Firma wykorzystuje ten trend i nawiązała współpracę w USA ze Starbucksem oraz innymi kawiarniami tego typu, którym dostarcza roślinne mleko. Moda roślinna rozwija się najszybciej wśród millenialsów, którzy są  skłonni płacić więcej za odpowiadające im produkty.

Alternatywna dla hodowców

Spadające spożycie mięsa wcale nie musi oznaczać fiasko dla producentów. TMR przewiduje, że do 2026 globalny rynek alternatyw dla mięsa będzie rósł w średniorocznym tempie ponad 6 proc. Segment ten wygeneruje w 2026 roku przychody w wysokości ponad 45 mld dol. Według Nielsena w październiku sprzedaż roślinnych substytutów mięsa w USA osiągnęła 946,6 mln dol., czyli o 10,2 proc. więcej niż w poprzednim roku. Jest nad czym się zastanawiać. Produkcja tego typu żywności potrzebuje znacznie mniej wody oraz mniej areału w porównaniu z hodowlą zwierząt . Jest także bardziej „elastyczna” ze względu na brak konieczności czekania aż dorosną krowy czy świnie. Produkty wyjściowe w zasadzie dostępne są od ręki.

Maria Chmal
źródło:forsal.pl

Avatar
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

Podobne artykuły

Nowy tydzień bez przymrozków [POGODA]

Nowy tydzień to przeważnie podział na ciepły i dość słoneczny wschód, południe i centrum oraz zimny i chmurny zachód i północ kraju.

Zaliczki na dopłaty: ilu rolników otrzymało pieniądze?

W pierwszym tygodniu wypłat zaliczek na poczet płatności bezpośrednich za 2020 rok Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przekazała...

Front już w sobotę po południu opuści cały kraj

W nocy dzięki dużej ilości chmur będzie ciepło. Przeważnie nie mniej niż 9/10 stopni. Na południu i w centrum nawet nie mniej...

Śledź nas

18,259FaniLubię to
350ObserwującyObserwuj
3,890SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły

Nowy tydzień bez przymrozków [POGODA]

Nowy tydzień to przeważnie podział na ciepły i dość słoneczny wschód, południe i centrum oraz zimny i chmurny zachód i północ kraju.

Zaliczki na dopłaty: ilu rolników otrzymało pieniądze?

W pierwszym tygodniu wypłat zaliczek na poczet płatności bezpośrednich za 2020 rok Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przekazała...

Front już w sobotę po południu opuści cały kraj

W nocy dzięki dużej ilości chmur będzie ciepło. Przeważnie nie mniej niż 9/10 stopni. Na południu i w centrum nawet nie mniej...

Zmniejszono zasięg niebieskich stref. W jakich gminach zniesziono ograniczenia?

Aż 60 gmin w województwach: lubelskim, podlaskim i warmińsko-mazurskim uwolniono z „niebieskiej strefy” zagrożenia ASF. Uwzględniając dotychczasowe zmiany w regionalizacji, w tym...

Oleje w ciągniku

Wymiana oleju jest zaliczana do standardowych czynności obsługowych. Jednak postęp w konstrukcjach ciągników wymusił również wprowadzenie nowych rodzajów olejów.