czwartek, 17 czerwca, 2021

Prawie 6 mln zł na straty związane z COVID-19. Rekrutacja trwa do 30.11.2020 r.

-REKLAMA-
-REKLAMA-

Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości rozpoczęła nabór przedsiębiorstw z branży spożywczej zainteresowanych uzyskaniem wsparcia finansowego w obszarze szkoleń i doradztwa, które mają na celu ograniczenie kryzysu spowodowanego COVID-19. Zgłaszać można się do 30.11.2020 r.

Kto może skorzystać z dofinansowania?

Dofinansowanie skierowane jest do wszystkich przedsiębiorców (zarówno MMS, jak i dużych) działających w oparciu o wpis PKD 10-Produkcja artykułów spożywczych (za wyjątkiem PKD 10.9 Produkcja gotowych paszy i karmy dla zwierząt – te firmy mogą się rekrutować do projektu pod warunkiem, że posiadają status mikro, małego lub średniego przedsiębiorstwa).

Na co można przeznaczyć dofinansowanie?

Usługi rozwojowe, z których może skorzystać przedsiębiorstwo w ramach zadania COVID-19 zostały określone w nadzwyczajnej rekomendacji Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości. Tematy szkoleń oferowane dla sektora żywności wysokiej jakości to:

  • Dobre Praktyki Higieniczne GHP i HACCP w warunkach pandemii (szkolenie)
  • Organizacja sprzedaży i promocji w warunkach pandemii (szkolenie)
  • Zaopatrzenie surowcowe zakładu produkcyjnego w warunkach pandemii (szkolenie)
  • Magazynowanie i transport żywności w warunkach pandemii (szkolenie)
  • Zarządzanie kryzysowe w przypadku wystąpienia zakażenia w zakładzie (doradztwo).

Ile można otrzymać?

Wsparcie, jakie może otrzymać przedsiębiorstwo na dofinansowanie usług rozwojowych, wyniesie do 80 % wartości netto tych usług, co oznacza, że pozostałe 20% zapewniają przedsiębiorstwa uczestniczące w projekcie.

Wsparcie realizowane będzie w systemie refundacyjno-zaliczkowym, co oznacza, że część środków na finansowanie usługi przedsiębiorca otrzyma przed jej opłaceniem.

Jak aplikować?

  1. Należy zgłosić się do Operatora za pośrednictwem Formularza Rejestracyjnego dostępnego na stronie PARP:

https://www.parp.gov.pl/component/site/site/formularz-kontaktowy-kompetencje-dla-sektorow-covid

  1. Następnie należy przekazać Operatorowi wymagane dokumenty (Operator zweryfikuje możliwość udziału w projekcie na podstawie dokumentów rekrutacyjnych przekazanych do wypełnienia na wskazany w nim adres e-mail)
  2. Przedsiębiorca po pozytywnej weryfikacji określa potrzeby edukacyjne wynikające z rekomendacji nadzwyczajnej Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości
  3. Przedsiębiorca samodzielnie lub przy wsparciu Operatora wybiera usługi rozwojowe, które będą odpowiadać na potrzeby przedsiębiorstwa i jego pracowników. W przypadku braku usługi w BUR możesz wybrać usługi poza Bazą.

źródło: https://www.pfpz.pl/

-REKLAMA-
Avatar
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

Dodaj odpowiedź

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Podobne artykuły

Koła Gospodyń Wiejskich. Senacka Komisja Rolnictwa za zmianami

Podczas wczorajszego (15 czerwca br.), posiedzenia Senatorowie z Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi zgłosili jedynie 4 poprawki o charakterze porządkowo-legislacyjnym do Ustawy o zmianie ustawy...

Nadeszła bessa. Stawki za zboże w dół

Spodziewany od kilku tygodni spadek notowań na rynku zbóż zawitał na światowe parkiety. Najnowszy raport USDA wpłynął na tendencje cenowe globalnych rynków zbóż. Prognozowana...

Polska Grupa Spożywcza. W senackich komisjach bez poprawek

Podczas wczorajszego (15 czerwca br.), posiedzenia senackie Komisje Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Gospodarki Narodowej i Innowacyjności bez poprawek przyjęły nowelizację ustawy o przekształceniach własnościowych w...

Śledź nas

22,324FaniLubię to
395ObserwującyObserwuj
7,780SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły