piątek, 18 czerwca, 2021

Które zioła i przyprawy pasują do ziemniaków?

-REKLAMA-
-REKLAMA-

Trudno oprzeć się ziemniakom zwłaszcza w sezonie letnim. Przygotowywane na wiele sposobów, najbardziej smakują w najprostszej postaci, doprawione świeżymi ziołami i przyprawami, które wzbogacają ich smak i dodają niezwykłego aromatu. Warto korzystać z bogactwa przypraw i ziół, ale umiejętnie, aby nie przesadzić z ich ilością, co podkreśla Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalistka ds. żywienia i ekspertka w ramach IV edycji kampanii informacyjno-edukacyjnej „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”. Ekspertka wskazuje także konkretne zioła i przyprawy najlepiej komponujące się z ziemniakami, a także przypomina podstawowe zasady związane z ich dodawaniem. 

– Większość ziół i przypraw to wspaniałe rośliny o wartościach nie tylko kulinarnychale i leczniczych. Rozmaryn i tymianek to przyprawy, które idealnie pasują do wszelkich potraw na bazie ziemniaków. Jednak w kuchni należy dozować je z umiarem, ponieważ są bardzo intensywne w smaku, a ich zbyt duża ilość może zepsuć całą potrawę. Z ziemniakami świetnie komponuje się także majeranek, który ma intensywny zapach i korzenny, delikatnie gorzkawy smak. No i czosnek – ostry i wyrazisty, bez którego również trudno wyobrazić sobie polską kuchnię ziemniaczaną. To dzięki niemu ziemniaki zyskują jeszcze lepszy smak, a dodatkowo wzmagają apetyt. Wszystkie wymienione zioła wspomagają pracę układu trawiennego redukując wzdęcia, dlatego są doskonałym uzupełnieniem wielu tłustych i ciężkostrawnych potraw – zachęca Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalista ds. żywienia i ekspertka IV edycji kampanii informacyjno-edukacyjnej „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.

Przebojem sezonu letniego niezaprzeczalnie są młode ziemniaki gotowane z koperkiem lub duszone z odrobiną czosnku, a na stołach podczas ogrodowych biesiad królują ziemniaki z grilla w ziołach. Idealny dodatek do dań mięsnych stanowią pieczone ziemniaki, choć doskonale sprawdzają się także jako przekąska z różnorodnymi dipami. Ziemniak to wdzięczne warzywo, które można przyprawić na wiele sposobów. Tymianek, rozmaryn, majeranek, czosnek i odrobina gałki muszkatołowej, to wszystko, czego potrzeba, aby przygotować pyszne i delikatne w smaku ziemniaki z piekarnika lub z grilla. W miarę możliwości warto używać świeżych ziół, wtedy ziemniaki są naprawdę aromatyczne. Wiele roślin można z powodzeniem hodować na domowym parapecie przez cały rok, aby stale mieć dostęp do świeżych roślin.

Przygotowując pieczone lub gotowane ziemniaki z ziołami warto pamiętać o następujących zasadach:

  • Suszone zioła warto rozetrzeć w dłoniach przed dodaniem do potrawy. Uwolnią wtedy w pełni swój aromat.
  • Ziemniaki doskonale łączą się smakiem ze szczypiorkiem lub młodą cebulką dymką. Ugotowane ziemniaki warto ugnieść z mlekiem (zamiast kalorycznej śmietany) i dodatkiem szczypiorku.
  • Koperek to kolejna przyprawa, która lubi towarzystwo ziemniaków – szczególnie młodych z dodatkiem jajka sadzonego i zsiadłego mleka.
  • Marynatę z oleju i ziół do ziemniaków najlepiej przygotować dzień wcześniej, a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Olej przejdzie smakiem przypraw.
  • Pieczone ziemniaki doskonale sprawdzą się w towarzystwie grillowanych mięs i sałatek na bazie miksu sałat. Świetnie smakują również z dipem czosnkowym.
  • Czosnek ze względu na alicynę oraz ziemniaki ze względu na potas regulują ciśnienie krwi, dlatego są szczególnie polecane dla osób z nadciśnieniem tętniczym i wysokim cholesterolem. Jeśli ktoś nie lubi intensywnego smaku świeżego czosnku, można go upiec razem z ziemniakami. Nie straci swoich właściwości prozdrowotnych, a złagodzi jego ostry smak.

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, którejorganizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.ziemniakiczykartofle.com.pl oraz profilu na Facebooku: www.facebook.com/ziemniakiczykartofle

Źródło: informacja prasowa

-REKLAMA-
Avatar
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

Dodaj odpowiedź

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Podobne artykuły

4,8 miliona ton żywności na śmietniku!

Dlaczego marnujemy aż 4,8 miliona ton żywności rocznie? Jak powstrzymać się od zbędnych zakupów jedzenia? Jak ograniczyć straty w rolnictwie i przetwórstwie? Czy są...

Gorąca noc na zachodzie i wybrzeżu [POGODA]

Po bardzo ciepłym, miejscami upalnym dniu noc już w całym kraju będzie ciepła. Najchłodniej na Warmii, Mazurach, Podlasiu, Lubelskim, Podkarpaciu i wschodzie Mazowsza- tu...

Podróbki na cenzurowanym

Europol wraz z instytucjami wspomagającymi zabezpieczył nielegalne środki ochrony roślin o wartości 80 milionów euro. 1 203 tony nielegalnych pestycydów o łącznej wartości niemal 80 milionów...

Śledź nas

22,331FaniLubię to
395ObserwującyObserwuj
7,780SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły