piątek, 19 kwietnia, 2024
spot_imgspot_img

GIS wydał ostrzeżenie! Bakterie w produkcie z Krainy Wędlin

spot_img

Główny Inspektorat Sanitarny wydał publiczne ostrzeżenie dotyczące żywności. Sprawa wiąże się z wykryciem bakterii: Listeria monocytogenes w partii produktu pn. ,,Boczek wędzony” Kraina Wędlin. Spożywającym grozi zachorowanie na groźną chorobę zakaźną – listeriozę. Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają wskazaną partię produktu. Produkt z tej partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym został zakupiony.

 

Jaki to produkt?

Jak informuje GIS, obecność bakterii Listeria monocytogenes wykryto w trakcie badań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej w 2 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Sprawa dotyczy produktu pod nazwą: ,,Boczek wędzony” Kraina Wędlin o Numerze partii: 242.130649/73 z terminem przydatności do spożycia 12.07.2020 / 13.07.2020.
Producentem skażonego artykułu jest firma: Goodvalley Sp. z o.o., ul. Młyńska 43b, 77-320 Przechlewo, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 22030207 WE. Dystrybutorem firma: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn (min. właściciel sieci Biedronka).

Trwa procedura wycofywania

Firma Goodvalley Sp. z o.o. i Jeronimo Martins Polska niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niewłaściwych wynikach badań produktu, rozpoczęły procedurę wycofania powyższej partii produktu z obrotu handlowego. Informacja dla klientów zostanie zamieszczona w sklepach, w których sprzedawano artykuł. Producent ściśle współpracuje z Inspekcją Weterynaryjną w zakresie ustalenia źródła zanieczyszczenia oraz wycofania produktu z rynku.

Zgonie z zapewnieniami GIS organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofania z rynku kwestionowanego boczku i weryfikują działania podejmowane przez zaangażowane podmioty.

Co robić?

Sprawa jest bardzo poważna, bo listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt.
Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są: przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.
U kobiet w ciąży pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
Natomiast u osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
GIS informuje by w przypadku wystąpienia objawów listeriozy po spożyciu produktu objętego komunikatem bezwzględnie skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej GIS w zakładce: zdrowie/choroby-zakaźne/ pod hasłem „LISTERIOZA”.

 

Kaufland sprzedaje zagraniczne odpadki zamiast pięknych, polskich warzyw? [WIDEO]

Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródło: GIS
Foto: Pixabay lub GIS

Redakcja
Redakcja
Przygotowujemy dla Was zawsze najświeższe wiadomości z branży rolniczej. Newsy, wydarzenia, relacje, opinie. Widziałeś coś ważnego? Chcesz się z nami czymś podzielić? Napisz na adres redakcja@agroprofil.pl

Napisz komentarz

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników