piątek, 29 marca, 2024
spot_img

Deficyt bydła na rynku. Ceny w skupach idą w górę

spot_img

Atrakcyjne oferty dotyczą także jałówek i krów. Widoczne ceny to efekt wiosennych prac polowych rolników, którzy nie mają czasu na sprzedaż żywca. Podwyżki spowodowane są zapotrzebowaniem na realizację zamówień zakładów na kontrakty zagraniczne. Średnia cena bydła kształtuje się na poziomie od 8 do 15% w porównaniu do analogicznego okresu 2020 r. Zdaniem Jacka Zarzeckiego, prezesa Polskiego Związku Hodowców i  Producentów Bydła Mięsnego są to najlepsze wyniki od 2018 r. Przedstawiciel organizacji zwrócił jednak uwagę, że ceny oferowane polskim producentom i hodowcom są około 20% mniejsze niż wynosi średnia cena w UE.

Jakie ceny widnieją na krajowym rynku?

W dniach 05.04-11.04. 2021 r. cena zakupu żywca wołowego wzrosła o 10 groszy względem minionego tygodnia. Skupowano go po 6,87 zł/kg. Cena ta była o 2,2 wyższa  w porównaniu do zeszłego miesiąca i o 15% wyższa niż przed rokiem.

W zakładach mięsnych w drugim tygodniu stycznia ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzedawano przeciętnie po 14,23  zł/kg, o 2,3% więcej niż tydzień temu.

Najmłodsze byczki 8-12 miesięczne w ciągu tygodnia podrożały o 0,8%. W raporcie kilogram wagi żywej kosztował 7,09 względem 7,03  z zeszłego tygodnia. Cena ta jest wyższa o 6,1% w stosunku do miesiąca przed  i o 15% wyższa niż rok temu.

Byki 12-24 miesięczne kontynuowały wzrost cen sprzed tygodnia. Wyceniane były na 7,55 względem 7,50 zł/kg z zeszłego tygodnia. W porównaniu do analogicznego okresu 2020 ich cena jest wyższa o 17%.

Najstarsze byki <24 msc utrzymały poziom cen sprzed tygodnia. W skupie za w.ż otrzymać było można 7,45 zł. W stosunku do zeszłego roku ich wartość jest wyższa o 16,5%

Cena krów wzrosła o 0,8%/ Za kilogram wagi żywej można było uzyskać 5,50 zł, o 4 gr więcej niż ostatnio. Ich wartość była wyższa o 13,5 % w porównaniu do zeszłego roku.

Jałówki zanotowały ogromną podwyżkę. Cena za kilogram w.ż wynosiła 7,25 zł/kg o 28 gr więcej niż ostatnio.  W porównaniu do analogicznego okresu z zeszłego roku ich obecna cena kształtuje się na poziomie o 14,7% wyższym.

Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 13,16-14,16 zł/kgjałówek: 14,28 zł/kg a krów: 11,53 zł/kg.

* – jest to cena netto (bez VAT) zapłacona dostawcom bydła za dostarczony do rzeźni pełnowartościowy żywiec wołowy na bazie franco zakład. Cena ta zawiera również wszelkie dodatkowe płatności (premie, nagrody itp.) niezależnie od okresu w jakim zostały wypłacone.
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane w Polsce (średnia ważona) w latach 2011-2015: bydło ogółem – 0,518 (było 0,507); byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540); krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530), mpc – masa poubojowa ciepła, mps – masa poubojowa schłodzona, 
*** z uwagi na ustawowy obowiązek nie identyfikowalności danych, ceny nie podano Źródło: Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rolniczej (ZSRIR – MRiRW) 
 

źródło: gov.pl
Foto: pixabay.com

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x