piątek, 18 czerwca, 2021

Corteva Agriscience podpisała umowę o współpracy z Bejo w zakresie edycji genomu

-REKLAMA-
-REKLAMA-

Dzięki podpisanej umowie Bejo uzyska dostęp do systemu CRISPR-Cas9 w celu edycji genomu w nasionach warzyw, początkowo w programach badawczych, a w przyszłości także w rozwiązaniach komercyjnych. Na razie jednak, do czasu uregulowania sytuacji prawnej, Bejo będzie wykorzystywać technologię CRISPR-Cas9 wyłącznie do celów badawczych.

Bert Schrijver, dyrektor ds. badań i rozwoju w Bejo powiedział „Technologie edycji genów, takie jak CRISPR-Cas9, pozwalają na przyspieszenie programów hodowli warzyw Bejo. Poszerzają naszą wiedzę na temat genetyki i dostarczają narzędzi do rozwijania nowych cech roślin, takich jak odporność na stres abiotyczny i choroby. Pomaga to rolnikom w uprawie roślin w bardziej zrównoważony sposób i zaspokajaniu rosnącego zapotrzebowania na zdrowe warzywa na całym świecie.”

Bejo ma teraz dostęp do wielu narzędzi w zakresie edycji genomu, które wzmacniają zdolność firmy do opracowywania bardziej wydajnych odmian warzyw i przyczyniają się do sprostania globalnym wyzwaniom związanym z żywnością i zrównoważonym rozwojem. Dzięki podpisanej umowie firma może wdrożyć technologię CRISPR-Cas9 w szerokiej gamie nasion warzyw, 
w tym kapustnych, cebuli, marchwi i innych.

Sam Eathington, CTO w Corteva Agriscience powiedział „CRISPR-Cas9 to technologia 
o ogromnym potencjale, dzięki której uprawy mogą być bardziej wartościowe pod względem odżywczym, odporniejsze i wydajniejsze. Jesteśmy dumni, że możemy umożliwić firmie Bejo odkrywanie nowych zastosowań tego potężnego narzędzia w uprawach warzyw”.

W ramach inicjatywy Open Innovation Corteva Agriscience ściśle współpracuje ze społecznością naukową w celu opracowania innowacyjnych rozwiązań dla rolnictwa.

Źródło: materiał prasowy

-REKLAMA-
Avatar
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

Dodaj odpowiedź

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Podobne artykuły

Fluorescencyjne ziemniaki, które sygnalizują stres w roślinie

Czy da się wykryć stres u rośliny nie uszkadzając jej? Jak się okazuje istnieje taka możliwość. Zespół naukowców z Wydziału Rolnictwa, Żywności i Środowiska...

4,8 miliona ton żywności na śmietniku!

Dlaczego marnujemy aż 4,8 miliona ton żywności rocznie? Jak powstrzymać się od zbędnych zakupów jedzenia? Jak ograniczyć straty w rolnictwie i przetwórstwie? Czy są...

Gorąca noc na zachodzie i wybrzeżu [POGODA]

Po bardzo ciepłym, miejscami upalnym dniu noc już w całym kraju będzie ciepła. Najchłodniej na Warmii, Mazurach, Podlasiu, Lubelskim, Podkarpaciu i wschodzie Mazowsza- tu...

Śledź nas

22,331FaniLubię to
395ObserwującyObserwuj
7,780SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły