Chloropiryfos oraz chloropiryfos metylowy wycofane

UE decyzją z dnia 13 stycznia 2020 r. ogłosiła informację o wycofaniu chloropiryfosu

Insektycydy zawierające chloropiryfos oraz chloropiryfos metylowy mogą być w handlu do 1 kwietnia 2020 r., natomiast ostateczny termin stosowania upływa w dn. 16 kwietnia 2020 r. Aktualnie do ochrony rzepaku ozimego zarejestrowanych jest 27 insektycydów, które zawierają chloropiryfos, natomiast chloropiryfos metylowy zarejestrowany jest w 2 insektycydach, które służą do zwalczania chowaczy łodygowych i słodyszka rzepakowego. Szkodniki te w Polsce zwalcza się w pierwszych dniach kwietnia, po przekroczeniu progu szkodliwości.

W uprawie rzepaku jarego chloropiryfos posiada 2 rejestracje, a chloropiryfos metylowy jest w 1 insektycydzie. Te insektycydy nie mogą być już stosowane w rzepaku jarym, co wynika z terminu siewu i wschodów roślin oraz zagrożenia przez szkodniki.

Insektycydy zawierające chloropiryfos oraz chloropiryfos metylowy w związku z decyzją UE można będzie stosować w rzepaku ozimym tylko do 16 kwietnia 2020 r.. Po tym terminie insektycydy zawierające chloropiryfos oraz chloropiryfos metylowy będą musiały być utylizowane przez wyspecjalizowane i koncesjonowane firmy, co będzie generowało duże koszty.

Tiachlopryd również wycofany

Komisja Europejska, rozporządzeniem nr: (UE) 2020/23, z dnia 13 stycznia 2020 r.,  nie odnowiła również zatwierdzenia dla tiachloprydu z grupy neonikotynoidów. Związek ten stosowany jest głównie do zwalczania szkodników ssących i gryzących w uprawach rzepaku i ziemniaka.
W powyższym dokumencie KE stwierdza, że państwa członkowskie Unii Europejskiej wycofają zezwolenia na środki ochrony roślin zawierające tiachlopryd, jako substancję czynną, najpóźniej do dnia 3 sierpnia 2020 r. Natomiast dodatkowy okres przewidywany na zużycie zapasów upłynie najpóźniej 3 lutego 2021 r.

Inne wycofane substancje

Poza tiachloprydem, zgodnie z decyzjami Komisji Europejskiej, rolnicy nie mogą lub w najbliższym czasie nie będą mogli stosować też m.in. chlorotalonilu – związku chemicznego  z grupy ftalanów stosowanego w rolnictwie m.in. w uprawach: zbóż, ziemniaka, roślin  bobowatych czy warzyw; tiuramu – substancji na której bazują m.in. zaprawy kukurydziane; chlorosulfuronu – środka zwalczającego chwasty zagrażające uprawom pszenicy ozimej; chloroprofamu – popularnej substancji czynnej do ograniczania kiełkowania ziemniaków podczas ich przechowywania; propikonazolu – substancji stosowanej w uprawie jęczmienia, pszenicy, pszenżyta i żyta.
Wycofanie powyższych substancji służyć ma eliminacji ich szkodliwego wpływu na jakość rolniczych produktów i funkcjonowanie ekosystemów.

Tekst: Robert Gorczyński
Źródła: MRiRW ARiMR, portal internetowy: naukadlaprzyrody.pl ;
Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych