piątek, 30 lipca, 2021

Niższe ceny, mniejszy eksport. Kolejne trudne tygodnie dla hodowców bydła

-REKLAMA-spot_img

Ostatni tydzień przyniósł delikatne wahania cen w skupach z przewagą obniżek. Na niestabilność cen cały czas wpływa zakaz uboju rytualnego oraz druga fala pandemii. Dodatkowo obostrzenia wprowadzone 24.10.2020 polegające między innymi na ponownym zamknięciu barów i restauracji, wpływają na ograniczone zapotrzebowanie produktów w tym wołowiny co przekłada się na nadpodaż i niższe oferowane kwoty. Nie tylko w Polsce mamy do czynienia z ograniczoną działalnością gastronomiczną. Większość krajów w UE przyjęła obostrzenia takie jak w Polsce w związku z czym możliwości eksportu krajowej wołowiny zatrzymały się na bardzo niskim poziomie. Kolejne tygodnie będą dużym wyzwaniem dla hodowców bydła.

Jak kształtowały się ceny na rynku krajowym?

W dniach 12.10 – 18.10.2020 r. żywiec wołowy skupowano po 6,24 zł/kg, o 1,5% taniej niż w poprzednim notowaniu i o 1% taniej niż przed miesiącem. Cena tego żywca była jednak o 4% wyższa niż przed rokiem. 

W połowie października br. zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat średnio po 13,17 zł/kg wobec 13,13 zł/kg tydzień wcześniej. Cena tego asortymentu była o 3% wyższa niż przed miesiącem i o 7% wyższa niż w analogicznym tygodniu 2019 r.

Najmłodsze byczki 8-12 miesięczne lekko potaniały. W skali tygodnia spadek cen wyniósł 0,4%. Kilogram wagi żywej kosztował 6,64 względem 6,67 złz zeszłego tygodnia. Cena ta jest wyższa  o 1,8% w stosunku do minionego miesiąca i o 6% wyższa niż rok temu.

Byki 12-24 miesięczne potaniały o 1% i wyceniane były na 6,88 zł/kg względem 6,95 zł. W porównaniu do analogicznego okresu 2019 ich cena jest wyższa o 6,9%.

Najstarsze byki <24 msc także potaniały . W skupie za w.ż. otrzymać było można 6,84 zł, o 7 gr więcej niż w minionym raporcie.

 Cena krów kolejny raz zarejestrowała spadek cen. W skupie za kilogram wagi żywej zyskać było można 4,97 zł/kg, o 10 gr mniej niż w ostatnim raporcie.

Jałówki w zestawieniu potaniały najmniej. W ich przypadku tempo spadku w skali tygodnia wyniosło  0,2%. Cena za kilogram w.ż. wynosiła 6,65 zł/kg o 1 gr mniej.

Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 12,32-12,90 zł/kgjałówek: 12,84 zł/kg a krów: 10,20 zł/kg.

 CENA ZAKUPU*Średnia masa tuszy ciepłejLiczba sztuk Zmiana tyg. [%]Struktura skupu
Kategoria bydławg w.ż.* [zł/kg]dla mpc** [zł/tonę]dla mps** [zł/tonę] Zmiana ceny [%] [kg]Zmiana tyg.[%]
 18.10.202018.10.202018.10.2020tyg.miesięcznaroczna18.10.2020[%] 18.10.2020
Bydło ogółem6,2412 03912 280-1,5-1,04,0311,3-1,06,7100,0
bydło 8-12 m-cy (Z)6,6412 32212 569-0,41,86,0258,2-0,383,30,2
byki 12-24 m-ce (A)6,8812 90013 158-1,00,06,9345,5-0,6-0,935,3
byki > 24 m-cy (B)6,8412 83813 095-1,0-0,57,2380,0-0,314,87,7
krowy (D)4,9710 20510 409-2,0-0,52,1277,3-1,014,335,0
jałówki > 12 m-cy (E)6,6512 83213 089-0,20,00,6286,90,05,421,9
* – jest to cena netto (bez VAT) zapłacona dostawcom bydła za dostarczony do rzeźni pełnowartościowy żywiec wołowy na bazie franco zakład. Cena ta zawiera również wszelkie dodatkowe płatności (premie, nagrody itp.) niezależnie od okresu w jakim zostały wypłacone.
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane w Polsce (średnia ważona) w latach 2011-2015: bydło ogółem – 0,518 (było 0,507); byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540); krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530), mpc – masa poubojowa ciepła, mps – masa poubojowa schłodzona,
*** z uwagi na ustawowy obowiązek nie identyfikowalności danych, ceny nie podano Źródło: Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rolniczej (ZSRIR – MRiRW)

Maria Chmal
źródło: gov.pl

-REKLAMA-spot_img
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Podobne artykuły

Śledź nas

22,896FaniLubię
531ObserwującyObserwuj
7,980SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły