Bila

Odmiana Bila

Bila tworzy zwarty łan o przeciętnej wysokości. Zawiązuje plon bulw na średniej głębokości. Tworzy najwyżej kilkanaście grubych bulw, są one wyrównane pod względem wielkości z niewielkim udziałem bulw drobnych. Niewątpliwą zaletą tej odmiany jest to, że nie poraża się parchem. Zważywszy na ów fakt, można ją z powodzeniem uprawiać na glebach, gdzie bytuje promieniowiec – Streptomyces scabies powodujący parch ziemniaka. Bila charakteryzuje się bardzo dobrym smakiem, jest szeroko rozpowszechniona na targowiskach i bazarkach, głównie tam znajduje uznanie koneserów ziemniaka. Bulwy okrągłe, o płytkich oczkach są atrakcyjne dla kupującego. Z powodzeniem można ją długo przechowywać, bez względu na stopień modernizacji miejsca magazynowania.

Parametry

nazwa Bila
zgłaszający/hodowla Hodowla Ziemniaka Zamarte
typ użytkowy jadalny
wczesność wczesna
kształt bulw okrągłoowalny
barwa skórki żółta
barwa miąższu żółta
typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy
skrobia (%) 12,6
rak (odporny?) tak
mątwik (odporny?) tak
<< wróć do listy