sobota, 27 kwietnia, 2024
spot_imgspot_img

Zielone Pola-kukurydza z Osadkowskim

spot_img

Spotkania polowe to już tradycja wielu firm. W tym roku firma OSADKOWSKI organizuje ZIELONE POLA w 11 lokalizacjach całego kraju. Pierwsze z nich rozpoczęło się 15. września w Krobielowicach (Woj. dolnośląskie). Aby wziąć udział w takim spotkaniu należy się wcześniej zarejestrować.

Jako prasa mieliśmy okazję wziąć udział w spotkaniu na polach demonstracyjnych kukurydzy w Jakubowicach na Opolszczyźnie. Na początku został przedstawiony przebieg sezonu wegetacyjnego kukurydzy. Kluczowe znaczenie dla roślin w tym sezonie miał marzec, w którym było brak opadów, bardzo mocne nasłonecznienie i wiatry – co skutkowało brakiem zapasów wody i to miało bardzo duży wpływ na rozwój kukurydzy w tym roku. Cały sezon bardzo nierównomierny rozkład opadów w całym kraju – mówił Marcin Kaczmarek, Dyrektor Działu Doradztwa i Rozwoju w Osadkowski. Przedstawiciel Działu Nasion, Aleksander Wysocki zaprezentował kilka odmian na nadchodzący sezon 2023.

W portfolio firmy znajduje się ponad 100 odmian kukurydzy, m.in. ES Hattrick, RGT Maxxatac, DKC 3088, RGT Aloex – odmiany o różnym FAO i wymaganiach glebowych, każdy znajdzie odpowiednią dla siebie odmianę. W przypadku kukurydzy na kiszonkę – ES SkytowerSM Bard, Elamiana, Leonido i wiele innych odmian pozwalających zapewnić odpowiednią jakość kiszonki.

Podczas spotkania Marcin Muchorowski z Działu Skupu Osadkowski poruszył temat sytuacji rynkowej kukurydzy jaka ma miejsce w obecnym czasie. 

Podczas spotkania zaproponowano przygotowanie i prowadzenie stanowiska do uprawy kukurydzy. Zaprezentowano Humicalc 4.0 oraz technologię Don’t Stop Growing (DSG) opartą na produktach IonBlue, MaxiGrow oraz Barrier Si-Ca. 

Propozycja od AgroBiotics

Bartosz Waniorek przedstawił preparat mikrobiologiczny oparty na bakteriach – Convert Wg produkt biologiczny przeznaczony do stosowania po zbiorze roślin uprawnych. Bakterie zwiększają aktywność mikrobiologiczną gleby, co wpływa na tempo rozkładu resztek oraz zwiększenie jej żyzności i biodostępności składników pokarmowych dla roślin.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x